Бившият собственик на Левски Тодор Батков беше замесен в нов

...
Бившият собственик на Левски Тодор Батков беше замесен в нов
Коментари Харесай

Нов грандиозен скандал: Замесиха Тодор Батков в черно тото и контрабанда на цигари

Бившият притежател на Левски Тодор Батков беше забъркан в нов огромен скандал, обвързван с черно тото. Юристът е станал съучастник през 2011 година със брачната половинка на Коце Маца - Радостина, Явор Кюртев и Халед ал-Махамид.

За Кюртев и ал-Махамид има данни, че са свързани и с контрабанда на цигари. През 2012 година шеф на компанията за няколко месеца е сингапурецът Динг Си Янг, помощник на боса на черното тото Дан Тан. Си Янг след това е наказан на пет години затвор за черно тото.

Батков твърди, че не познава другите съдружници и " китаеца ", а е оказал помощ финансово на Коце Маца, с цел да започва бизнес с " игри на щастието ", само че откакто той не потръгнал си изискал назад заема и напуснал компанията.

Общата компания на тази забавна група лица се споделя VAS INTERACTIVE PTE.LTD. и е записана на 29/11/2011, като тогава Кюртев записва дялове за 10 000 сингапурски $, Радостина Хаджииванова е мажоритарен притежател с 55 000 $, Батков с 15 000 $ и Ал-Махамид с 20 000 $.

За шефове през 2011 година са назначени Костадин Хаджииванов - Коце Маца, Явор Кюртев и локално лице, което не е обвързвано с черното тото. От 28/03/2012 до 31/07/2012 шеф е Динг Си Янг, който замества Хаджииванов. Това се вижда от фирмените участия на Динг Си Янг във фирмения указател на Сингапур.



Батков напуща компанията през 2016 година, само че тя е дейна и досега, като собствеността е споделена сред Явор Кюртев, Радостина Хаджииванова /съпруга на Костадин Хаджииванов - Коце Маца/ и Халед ал-Махамид, който има полски паспорт и е резидент в Дубай. Според данните в сингапурския търговски указател тази компания има две съществени действия - търговия с разнообразни артикули без преимуществени артикули и разработка на програмен продукт и приложения (с изключение на киберсигурност и игри).

В регистъра на Сингапур се открива и друга компания с сходно име - VAS TECHNOLOGIES PTE. LTD. където Хаджииванов е бил притежател от 2012 до 2017 година Неговата щерка Александра Хаджииванова пък е притежател от 2016 година на компанията TEST IT PTE. LTD. с присъединяване възлизащо на 100 000 сингапурски $, осведоми уеб сайтът Bird.bg, който преди този момент разкри и присъединяване на Борислав Михайлов на рожден ден на шефа на черното тото - Дан Тан.

" Игри на щастието "
Потърсен по телефона Тодор Батков описа, че през 2011 година е оказал помощ финансово на Коце Маца, с който били другари, с цел да започва бизнес с " добавена стойност " през телеком услуги и по-точно " игри на щастието ".

Този бизнес през държавен телеком оператор в Сингапур не потръгнал, заради което през 2016 година юристът си изискал назад от Коце Маца заема, който бил " под един милион $ ", след което напуснал компанията.

Батков сподели още, че не познава " китаеца " Динг Си Янг, както и другите двама съдружници, и даже не помнеше, че във компанията съучастник е била брачната половинка на Хаджииванов, макар че по документи е продал дяловете си точно на нея.

" Никой не търси Хаджииванов, той ми звъни от Европейския съюз " - по този начин Батков разяснява информацията, че Коце Маца е протичал по следствие за черно тото на Европол. Адвокатът дефинира информацията за съпричастността на Коце Маца към черното тото като " претоплена история ".

Кой кой е в групата?
Адв.Тодор Батков е някогашен притежател на Левски, като в американски дипломатически отчети той е характеризиран с прякора Борат и е разказан като прокси на руско-израелския предприемач Майкъл Чорни в разнообразни бизнеси, измежду които и Левски. В друга дипломатическа грама, озаглавена " Българският футбол получава червен картон за корупция " се напомнят същите изказвания за Батков, както и " казанския скандал ". В отчета от 2010 година се загатва за многочислени съмнения за черно тото в българския шампионат, само че без конкретика.

Динг Си Янг шефът на компанията е разказан в сингапурските медии като човек на краля на черното тото Дан Тан. През On април 2013 той е задържан и упрекнат за корупция и образуване на черно тото, а през 2014 е наказан на три години затвор, към които през 2015 се прибавят още две за възпрепятстване на правораздаването, защото Янг отхвърля да даде на проверяващите паролата за компютъра си. Преди да бъде задържан Си Янг, прочут и като Ерик, е водил разхитителен метод на живот, като в сингапурската преса са разказани голям брой скъпи коли и парцели, купени с кеш. Самият Дан Тан също е задържан, наказан и е излежал присъда за черно тото.

Явор Кюртев е най-загадъчният персонаж. Той има бизнес и в България с компаниите " Лезман България " и " Хи Хи Ку " и " Флинт ", само че по-интересно е, че в предишното е бил съучастник във компанията " Смог райдърс " ООД с Христо Костов-Чауша. Чауша е обвързван със скандал с контрабандно произвеждане на цигари в петричкото село Ръждак. В обява на Капитал се твърди, че Кюртев е бил шеф на компанията " Интко трейд ", правоприемник на записаната през 1988 година в Мюнхен " Интко Хаделс ". Собственици на " Интко " са сирийците с кюрдски генезис Йомер Мерсан и Заки Маджит, които управляват кипърски офшорки и съгласно родните ни антимафиоти са забъркани в трафик на акцизни артикули.



Специалистът по черно тото на ФИФА Тери Стийнс разяснява през 2015 година, че Коце Маца и Дан Тан са били разпознати през 2012 година в следствието на италианската полиция и на Европол за черно тото. " Връзката сред Дан и Костадин е документирана в доказателствата на полицията в Италия, Финландия и Гърция. ". Счита се че Коце Маца е един от българските съдружници в " Синдикат за споразумяване на интернационалните мачове ", в която участват България, Унгария, Словакия, Словения и Сингапур. В показанията на някогашния помощник на Дан Тан Уилсън Радж Перумал има нарисувана от него скица с посочена директна връзка сред българските и сингапурските съдружници, каквато няма при унгарските, словенските и словашките.

От БРРД откриха профила на Радостина Хаджииванова в обществената мрежа Фейсбук и изпрати питане за коментар, само че не се получи противоположна връзка.

Халед ал-Махамид се подписва като лекар и е обвързван с английската компания J.S.S. TOBACCO LTD За нея в материал на BBC се твърди, че създава най-популярната на черния пазар в Австралия марка цигари - Manchester. Ал-Махамид е заможен човек, притежател на десетки парцели в Дубай, съгласно данните в интернационалното следствие " Разкритията Дубай ".

Прави усещане, че компанията VAS INTERACTIVE следена от Коце Маца е основана след визитата на Борислав Михайлов и Коце Маца в Сингапур в края на 2010 година, когато честват новата 2011 в компанията на Дан Тан, както и след уредения мач България - Естония, за който ФИФА даде индулгенция на българските публични лица. А Батков напуща компанията малко откакто Коце Маца лъсва на фотография с Дан Тан в обява във Фейсбук на третата брачна половинка на боса на черното тото в Сингапур.

Остават въпросите за същинските цели и финансовите потоци минали през тази компания, обвързвана по едно и също време с българския футбол, черното тото и цигарената контрабанда. За страдание наличните в сингапурския фирмен указател финансови доклади на компанията не разкриват такава информация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР