Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън

...
Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън
Коментари Харесай

Сноудън би се радвал да получи убежище във Франция

Бившият чиновник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън съобщи в изявление за France Inter, че би се радвал да получи леговище във Франция.

Той към този момент изиска такова през 2013 година , по време на ръководството на президента Франсоа Оланд.

Според него, приемането на такива като него от някоя страна не е неприятелски акт към Съединени американски щати. Хората като нас би трябвало да бъдат предпазени, уверен е той.

Не става дума за Европа, а за системата.

Сноудън, съобщи по-рано, че би се изправил пред съда в Съединени американски щати, в случай че му бъде дадена опция да изясни пред магистратите претекстовете си да съобщи секретни материали на публицисти.

В телефонно изявление за американската радиостанция NPR той съобщи, че е търсил леговище в 27 страни и че не е избирал да живее в Русия.

Сноудън, който от 6 години живее в Русия, призна, че съветските спецслужби са се пробвали да го склонят да сътрудничи, само че твърди, че е отказал и че е " унищожил достъпа си до секретни материали ", защото не е знаел какво ще се случи в бъдеще.
 Сноудън: Не съм избирал да пребивавам в Русия
Сноудън: Не съм избирал да пребивавам в Русия

Признава, че съветските служби са се пробвали да го вербуват…

На 17 септември излизат записките му, които ще се продават в 20 страни.

Сноудън разкрива също по този начин, че преди 2 години се е оженил за приятелката си Линдзи Милс, която го последва в Русия, макар изгнанието му и неяснотата на ситуацията му.

През юни 2013 година Едуард Сноудън съобщи на публицисти от в. " The Washington Post " и в. " The Guardian " информация за огромно подслушване, осъществено от Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати и английския Център за държавни връзки (GCHQ). Впоследствие той избяга в Хонконг, а оттова - в Москва , където прекара 40 дни в директната зона на летище " Шереметиево ", защото американският му паспорт беше анулиран. След това Москва му даде краткотрайно леговище, а през 2014 година той получи позволение за престояване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР