Бившият служебен енергиен министър Росен Христов ще съди премиера Николай

...
Бившият служебен енергиен министър Росен Христов ще съди премиера Николай
Коментари Харесай

Росен Христов ще съди Денков заради спор по договора с „Боташ“

Бившият длъжностен енергиен министър Росен Христов ще съди премиера Николай Денков за клюка. Причината са изказванията, че подписаният между българския газов доставчки  " Булгаргаз " и турската компания " Боташ " контракт за доставка на газ е неблагоприятен.

В четвъртък премиерът Николай Денков обяви, че газовият контракт на служебното държавно управление с Турция е неблагоприятен за България и обвини служебния кабинет, че е нарушил редица правила. Ден по-късно в телевизионно интервю бившият министър на енергетиката Росен Христов обяви, че ще желае достъп до отчетите, въз основа на които договорът се дефинира като неблагоприятен и съобщи, че ще съди Денков за клевета. 

 
Договорът, за който беше казано, че е неблагоприятен за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – безусловно не дава отговор на истината. Той е от извънредно стратегическо и икономическо значение за страната. При подписването му получихме поздравления от всичките ни евроатлантически сътрудници. Този контракт дава достъп до инфраструктури, терминали и газопреносна мрежа, тъй че ние да можем да доставим газ от международните производители в Съединени американски щати и Европа. Алтернативи на този контракт няма.
Росен Христов

Според Денков сключването на контракта с Боташ е в ущърб на България. 

 
Турската компания " Боташ " получава достъп до българския и европейския пазар без противоположното да е правилно. Един дълготраен контракт за 13 години задължава страната с милиарди левове за тези 13 години, даже в случай, че България не внася заложените количества газ. 
Акад. Николай Денков

Още на първото си изслушване пред депутатите настоящият министър на енергетиката Румен Радев съобщи, че газовото съглашение сред „ Булгаргаз “ и турската компания „ Боташ “ е било утвърдено от служебната власт без никой от министрите да го е виждал. Досега по договора Булгаргаз " получи един танкер през април като точните количества по този начин и не бяха оповестени.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР