Бившият шеф на централната банка на САЩ остро критикува икономическите

...
Бившият шеф на централната банка на САЩ остро критикува икономическите
Коментари Харесай

Тръмп няма базови знания по икономика, според бившия шеф на ФЕД

Бившият началник на централната банка на Съединени американски щати остро подлага на критика икономическите познания на президента Тръмп . Джанет Йелън съобщи, че не схваща икономическата политика или задачата на Федералния запас на Съединени американски щати, оповестява БиБиСи.

Тя разяснява, че фокусът на Тръмп върху комерсиалния недостиг сред Съединени американски щати и Китай е неправилен. Съединени американски щати и Китай са в дълготраен спор, в който се наложи въвеждането на търговски мита.

Йелън, която напуща Федералния запас през 2018 година и в този момент е в изследователската група на " Брукинг Институт " изяснява, че офанзивите на президента Тръмп против настоящия ръководител на ФЕД Джером Пауъл са нездравословни за доверието на обществеността в централната банка.

Запитана дали счита, че президентът схваща макроикономическата политика, тя отговори: " Не "
 Тръмп: Отлагаме повишението на митата върху китайски артикули
Тръмп: Отлагаме повишението на митата върху китайски артикули

Тръмп заяви решението си в " Туитър ", като се базира на " значителен прогрес "

Според нея, Тръмп наподобява не схваща двете отговорности на ФЕД за управление на инфлацията и поддръжка на заетостта .

" Е, аз се колебая, че той даже би могъл да каже , че задачите на ФЕД са оптималната претовареност и непоклатимост на цените, което са задачите, които Конгресът е упълномощил на ФЕД ", разяснява Йелън.

По отношение на комерсиалния недостиг с Китай тя изяснява: " Когато непрекъснато слушам за вниманието на президента и някои негови съветници върху отстраняването на двустранните търговски дефицити с други търговски сътрудници , мисля, че съвсем всеки икономист ще ви каже, че няма смисъл в двустранния търговски недостиг и това не е подобаваща цел на политиката . "

Йелън е назначена за ръководител на ФЕД от президента Обама през 2014 година и е първата жена, която заема позицията .

Президентите обичайно резервират ръководителя на Федералния запас , когато те встъпват в служба, само че президентът Тръмп, както и в доста други случаи, не се придържа към това .
 Тръмп обмисля да уволни ръководителя на ФЕД Джером Пауъл
Тръмп обмисля да уволни ръководителя на ФЕД Джером Пауъл

Индексът " Дау Джонс " претърпя най-лошата си седмица след финансовата рецесия от 2008

Вероятната причина за отстраняването на Йелън от поста е съпротивата й против дерегулирането на финансовия бранш .

Президентът взе участие и в обществен конфликт със своя търговски консултант по време на медийна конференция за американско-китайските договаряния в края на предходната седмица. Тръмп съобщи, че не е " обожател " на общоприетия меморандум за съгласие (МР), който се употребява при правенето на търговски покупко-продажби.

Шест меморандума за съгласие са формирани сред Съединени американски щати и Китай като част от стъпките към нова комерсиална договорка, само че Тръмп изясни, " не обичам меморандумите за съгласие , тъй като те не значат нищо . За мен те не значат нищо... Никога не съм бил почитател на меморандума за съгласие. "

Неговият търговски представител , Робърт Лайтицер му изяснява, че " меморандумът за съгласие е контракт . Това е методът, по който се употребяват комерсиалните съглашения... Меморандум за съгласие е обвързващо съглашение сред двама души. Това е юридически термин, това е контракт . "
 Тръмп атакува Федералния запас поради нарастване на лихвения %
Тръмп атакува Федералния запас поради нарастване на лихвения %

Това е необикновено при доста мощен $, с съвсем никаква инфлация, разяснява той
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР