Бившият шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев най-сетне

...
Бившият шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев най-сетне
Коментари Харесай

Бившият шеф на КФН Стоян Мавродиев пред съда: Щяхме да реагираме срещу продажбата на акциите на ЕВН

Бившият началник на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев най-накрая се яви пред Специализирания съд като очевидец по делото за продажбата на миноритарния дял на електроразпределителното сдружение ЕВН, по което подсъдими са някогашните министри на финансите и стопанската система Симеон Дянков и Трайчо Трайков, дружно с тримата брокери от капиталовия медиатор " Булброкърс " ЕАД и притежателя на холдинга " Алфа финанс " Иво Прокопиев, част от който е медиаторът " Булброкърс ". По думите на Мавродиев КФН щяла да реагира против продажбата на държавния дял на ЕВН, само че открила че имало нарушавания едвам след инспекцията, когато продажбата била към този момент осъществена.

Нарушенията съгласно него са, че капиталовият медиатор " Булброкърс " е представлявал и двете страни - и мажоритарния притежател ЕВН, и продавача Агенцията за приватизация. Трябвало да има уговорка в избора на капиталов медиатор, която да забрани на медиатора да работи и за двете страни. Мавродиев не споделя кой е трябвало да предложи такава уговорка и за какво той не е посочен в сигнала му до прокуратурата.

От разпита на Мавродиев, който е подателят на сигнала до прокуратурата за неизгодна приватизационна договорка на държавния дял в ЕВН, въз основа на който е формирано делото, се схванаха пред съда две неща:

- Че КФН е откривала и издавала актове за нарушавания и пазарни операции по договорката, които не той персонално е установявал, а съответните дирекции в комисията, актовете обаче са анулирани от съда, което той премълчава или не си спомня добре..

- Че сред Мавродиев и Прокопиев се водят от години правосъдни каузи и в " Дневник " и " Капитал " са оповестени сериозни материали за КФН и ръководителя й, което разкрива и за съда обществено известния факт за връзките сред основателя на делото и подсъдимия издател.

Защо сигналът е против " Булброкърс ", като цената е доказана от Агенцията за приватизация?

Според Мавродиев е била занижена от капиталовия медиатор " Булброкърс " минималната цена на акциите. Той обаче заобикаля обстоятелството, че анализът на цената е направен от лицензиран оценител " Инженеринг сервиз ", чийто представител я отбрани пред съда преди лятната почивка, също така минималната цена е доказана от Изпълнителния и от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Така отговорите на Мавродиев пораждат въпроса: за какво сигналът е против " Булброкърс ", а не против оценителите или чиновниците на АСПК?

Освен това нямало задоволително време за общественото предложение на акциите на ЕВН, споделя Мавродиев, мотивирайки се с това, че на 8 декември 2011 бил разгласен проспектът от медиатора, а в края на месеца се състояла продажбата, и незабавно провокира идващ въпрос: Кой в случай че не страната в лицето на Агенцията за приватизация има пълномощието да взема решение по кое време да продаде своя благосъстоятелност? Извън това на предходните съвещания на съда бе очебийно, и то от брокери от други компании, че най-големият оборот на фондовата борса се следи през декември.

Мавродиев приказва за пазарна операция, само че не споделя, че изказванието на КФН беше отхвърлено от съда

Според Мавродиев присъединяване на мажоритарния притежател ЕВН в договорката на борсата по метода разбъркан закрит аукцион е довело да пазарна операция. Той премълчава обаче, че постановлението на КФН за пазарна операция беше дефинитивно анулирано от съда.

На въпрос на " Дневник " в коридорите за какво е алармирал прокуратурата единствено за ЕВН, като и другите ЕРП-та са взели участие в продажба на акции по същия способ, на тях правени ли са им инспекции и за какво не са им налагани и на тях наказания, Мавродиев оправда избирателността на своя сигнал и дейности с това, че при другите били по-малки загубите за страната.Пред съда Мавродиев не си спомни дали е имало сериозни изявления против него в " Капитал " и " Дневник " преди подаването на сигнала. Спомни си обаче и гордо го съобщи в правосъдната зала, че е " осъдил за клюка публицист от " Капитал ", визирайки Росен Босев. Като премълча, несъмнено, че съдията по делото бе неведнъж подложена на критика в публикации на журналиста, преди процеса и че той на това съображение изиска отвода й, само че тя не се води.

Обобщено, разпитът на основния очевидец и основател на делото " ЕВН " - някогашен началник на КФН и настоящ шеф на държавната Българска банка за развиване, разбули за следващ път неналичието на логичност в един углавен развой за неизгодна продажба, в който го няма продавачът, в тази ситуация Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор.

Делото продължава на 4 декември, тогава ще стартира чуването на движимостите лица, които са изготвили финансовите експертизи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР