Бившият шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов се

...
Бившият шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов се
Коментари Харесай

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при бивш шеф на БЕХ

Бившият началник на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов се оказа в спор на ползи. Причината е, че е съвместявал този пост с присъединяване си в съвета на шефовете на " Булгаргаз ". Това излиза наяве от решение на антикорупционната комисия, оповестено през вчерашния ден. Мотив за него е, че като шеф на холдинга Илиев е дал своя вот за себе си при назначението в " Булгаргаз " и е определил заплатата си. Затова му е наложена санкция от 15 хиляди лева и е постановено лишаване на полученото заплащане от 60 хиляди лева, съгласно декларацията пред самата комисия.

В сходна обстановка са и други бивши и сегашни ръководители в БЕХ като Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов, само че не се знае за тях да има решения за спор на ползи. Коен, с изключение на шеф на холдинга, е и член на съвета на шефовете на АЕЦ " Козлодуй ". Динчев е изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", а Андонов ръководи и  " Мини Марица-изток ".

В края на юли енергийният министър Теменужка Петкова смени изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов, без да каже за какво. Неофициално се смята, че сред двамата от дълго време е имало напрежение, а разминаването пристигнало не от административните позиции, които Иванов е заемал, а от политиката във връзка с държавните компании.

Любопитно е, че сигналът против Петьо Иванов е отлежавал дълго в КПКОНПИ. По информация на в. " Капитал " той е подаден още на 27 ноември 2018 година, само че едвам на 7 май 2019 година комисията е изискала доказателства от Министерството на енергетиката за избора на Иванов и назначението му на избраните позиции.

Според в. " Капитал " самият Иванов споделя, че няма нарушаване, тъй като възбраната физическо лице да бъде шеф, инспектор и член на изпълнителни или контролни органи на повече от едно комерсиално сдружение с държавно присъединяване в капитала не се ползва по отношение на търговски сдружения от второ равнище, каквото е " Булгаргаз ". Негов притежател не е непосредствено страната, а БЕХ.

Решението на комисията може да се апелира пред Административния съд – София.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР