Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе

...
Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе
Коментари Харесай

Цацата вкарва Кире в съда на 9 ноември

Бившият началник на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе в съда двама очевидци по делото за непозволено увреждане, което води против експремиера Кирил Петков. Това излиза наяве от определението на арбитър Деница Цветкова от Софийския областен съд, написа Segabg.com.

Двамата очевидци на Цацаров ще приказват за отрицателните му прочувствени преживявания и последствия от изказванията на Кирил Петков за отнетия му допуск до класифицирана информация. Единият очевидец ще обясни преживяванията на Цацаров на работното място, а вторият – преживяванията отвън него.

Кирил Петков също ще води двама очевидци, които да откриват обстоятелства и условия, свързани със заповедта за лишаване на достъпа на Цацаров, довеждането й до знанието на Петков и при какви условия е станало това.

Искът

Цацаров съди Петков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на персоналния и професионален престиж, достойнството и достолепието, както и психически и физически дискомфорт, терзание, безпокойствие и тревога в резултат на негови изказвания, направени на 14 януари 2022 година На тази дата Петков, по това време министър председател, разгласи, че на Цацаров (тогава началник на КПКНОПИ) е лишен допускът до секретна информация. Ден по-рано Цацаров анонсира оставката си от антикорупционната комисия.

Цацаров твърди пред съда и че Петков е правил внушения, че е изнесъл класифицирана информация и от това има последици. И че твърденията на Петков са погрешни, защото не е минавал тест за надеждност и не се е провалял на него. Според него посочването му като човек, който злоупотребява с класифицирана информация и като лице „ над закона “, внушава, че той прави дейности, граничещи с закононарушения.

В отговора си на исковата молба Петков споделя, че няма защо да бъде ангажирана отговорността му. Твърди също, че нито едно от изказванията му не е погрешно и с нито едно от тях не се приписва осъществяването на закононарушение от Цацаров. Казва и че думите му са отзиви и оценки. Според него отрицателните преживявания на Цацаров са в резултат на самото лишаване на достъпа до класифицирана информация, а не в резултат на изявленията му.

Софийският областен съд ще гледа делото на 9 ноември.

През февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от абсурда с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Новината, че ДКСИ и прокуратурата са се произнесли по проблема бе обявена от Цацаров.

След оставката си от КПКОНПИ Цацаров се върна във висшата прокуратура и стана началник на новосформиран отдел там.

Източник: Segabg.com
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР