Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и бъдещ консул във

...
Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и бъдещ консул във
Коментари Харесай

Пламен Георгиев се отказа да обжалва за незаконните навеси, ще ги събаря

Бившият началник на антикорупционната комисия КПКОНПИ и предстоящ консул във Валенсия Пламен Георгиев е подал молба до Административния съд – София-град, с която той и брачната половинка му Ирена отдръпват жалбата си против заповедта на кмета на " Слатина " за наложително унищожаване на противозаконните постройки на терасата на жилището му.

Постройките са два навеса на терасата в жилището му в столичния кв. " Гео Милев ". Молбата на Георгиев е импортирана през днешния ден, а най-вероятно до края на другата седмица съдът ще би трябвало да приключи делото. Заседанието по жалбата на Георгиев бе планувано за 30 октомври, само че след отдръпването на жалбата няма съображение да се организира.

Основният претекст за жалбата на Пламен Георгиев и брачната половинка му беше, че навесите са били издигнати, преди постройката да бъде въведена в употреба (Акт 16) през 2007 година, и заради това не са противозаконни. Заключението на районния " Строителен надзор " обаче е друго - че постройките, които нелегално надвишават кота било, са вдигнати по-късно, въпреки че не може да се каже изрично дали преди или откакто Георгиев е купил парцела.

В деня, в който Георгиев подаде тъжба в съда, шефът на строителния надзор в " Слатина " Михаил Джурджин изясни пред " Дневник ", че притежателят на парцела е задължен да отстрани противозаконното строителство в него за своя сметка.

Опитът за срутване на противозаконните постройки е фаза от течащия към този момент половин година скандал към парцела на Пламен Георгиев в столичния квартал " Гео Милев ". Той стартира, откакто се разбра, че е пропуснал да заявява 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа.

Заради случилото се той беше заставен от премиера да излезе в няколкомесечен отпуск, който приключи с оставката му от антикорупционната комисия, последвана от незабавно завръщане на работа в профилираната прокуратура и стремително предопределение от държавното управление за консул във Валенсия при започване на август.

Миналата седмица прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет го освободи като прокурор от профилираната прокуратура, откакто прекара два месеца на поста в отпуск. Опитите на " Дневник " да се свърже с Георгиев за коментар по тематиката с постройките на терасата бяха несполучливи - той не дава отговор на мобилния си телефон.

В своя публикация испанското издание " Ел Конфиденсиал " споделя проблема с назначението на Георгиев и показва, че е планувано той да поеме новата си работа тази седмица, замествайки Цветан Цолов, който бе изместен в Барселона след две години като консул.

Назначението зависи от държавното управление, ръководено от премиера Бойко Борисов, и провокира мощна дискусия в страната, тъй като идва, откакто новият консул бе заставен да се откаже от управлението на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Изданието показва, че " стотици българи в Испания се бунтуват против назначението за общоприет консул на Пламен Георгиев, разследван в страната си за така наречен Апартаментгейт ", и разкрива, че заплатата му там ще е към 3300 евро на месец.

Изданието отбелязва, че назначението на Пламен Георгиев за консул във Валенсия е породило дискусия в българските медии, които не схващат за какво Борисов пази някогашния антикорупционен началник, и са повдигнали въпроса дали той е задоволително квалифициран, с цел да се включи в дипломатическия корпус. Напомня, че Георгиев твърди, че познава испанския език, макар че документите, до които " Ел Конфиденсиал " е получил достъп, удостоверяват единствено равнище В1, доста надалеч от професионалното (C1 и C2).

По-рано специалисти разясниха пред " Дневник ", че документът е цялостен с езикови неточности, а инспекция откри, че образованието е било част от социална поръчка. Документът не почисти подозренията към владеенето на езика, а породи още повече въпроси (повече четете тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (237)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР