Бившият шеф на агенцията за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е

...
Бившият шеф на агенцията за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е
Коментари Харесай

Ексшеф на агенцията за инвестиции е обвинен заради "златните" паспорти

Бившият началник на организацията за вложения (БАИ) Стамен Янев е упрекнат за закононарушение по работа поради така наречен златни паспорти - даване на българско поданство против вложения. Това се разбра от известие на Софийската градска прокуратура. В момента Янев е член на Надзорния съвет на Българската банка за развиване.

Държавното обвиняване категорично акцентира, че делото е формирано по сигнал на народен представител от Движение за права и свободи, в който се твърди, че са позволени нарушавания на условията на Закона за българското поданство, закона за чужденците и Закона за поощряване на вложенията. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани най-вече по отношение на жители на Руската Федерация и Китайската национална република за придобиване на българско поданство по натурализация, така наречен " златни паспорти ", даващи им право да обитават на територията на страната и Европейски Съюз.

Разследването е формирано предишния февруари от спецпрокуратурата, само че след закриването й е трансферирано на градската прокуратура. Янев, обозначен в известието като Ст. Я., е упрекнат, че в интервала 28 юли 2015 година до 28 юли 2020 година като изпълнителен шеф на организацията за вложения, " не е извършил служебните си отговорности, за да набави за себе си или за другиго полза и от действието са настъпили немаловажни нездравословни последствия, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в вярното действие и реализиране на пълномощията на органите на изпълнителната власт и основаване на съмнение в активността на БАИ ". Прокуратурата не прецизира какви служебни отговорности не е извършил Янев. Нито се схваща какво тъкмо от сигнала на Движение за права и свободи е потвърдила. Информира обаче, че следствието продължава и предстои изясняване на необятен кръг обстоятелства и условия. 

Миналия февруари Движение за права и свободи заплашваха тогавашния премиер Кирил Петков с разкрития за " златни паспорти " на китайци и руснаци.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР