Бившият шампион в играта Го Ли Седол взе решение да

...
Бившият шампион в играта Го Ли Седол взе решение да
Коментари Харесай

Машините са непобедими: Шампионът по Го приключи професионалната си кариера

Бившият първенец в играта Го Ли Седол взе решение да се откаже да играе и непосредствено съобщи, че е невероятно да се победи изкуствения разсъдък. Играта Го се смята за една от най-сложните игри за ИИ, тъй като в нея се разпростират голям брой комбинации, като съгласно редица учени, комбинациите в Го са повече от атомите в следената от нас Вселена.

Но всичко се промени през 2016 година, когато новият ИИ AlphaGo на компанията DeepMind за първи път удържа победа в четири от петте срещи с Ли Седол. Именно това събитие сложи началото на ново потомство логаритми с детайли на изкуствен интелект и машинно образование, които са по-умни и изобретателни от всичко основано до момента в тази област.

„Откакто изкуственият разсъдък стартира да играе Го, аз разбрах, че към този момент няма да мога да бъда на върха, даже и в случай че се задържа в челните места с помощта на безумни старания. Дори и да се задържа за малко, знам че ще се появи различен, по-съвършен ИИ, който няма да може да бъде победен“ – сподели Ли Седол.

Ли Седол, считан от всички за най-хубавия състезател на Го в края на 2000-те години бе убеден, че ще победи ИИ, само че загуби. След това се наложи да се извинява пред многочислените южнокорейски почитатели. Много специалисти се изрекоха, че съперничеството сред индивида и машината е било доста ефектно. Изкуственият разсъдък AlphaGo учуди всички с ход номер 37, който първоначално бе счетен за неточност, само че в последна сметка се оказа решителен във втората игра. Ли съумя да завоюва една партия с помощта на „божествения ход“ номер 78, с което обърка изкуствения разсъдък. И в действителност международният първенец Ли Седол си остана единственият човек, който е съумял да победи AlphaGo по време на шампионатите.

През 2017 година Deep Mind показа още по-съвършена версия на своята стратегия. Това е AlphaGo Zero, който бе разгласен за най-силния състезател в историята на Го. Но без значение от това, Ли Седол има намерение да изиграе още една игра с мощен изкуствен интелект, преди дефинитивно да се отдръпна. За противник той си избра южнокорейският изкуствен интелект HanDol, който съумя да победи петте най-хубави играча в Южна Корея, където тази игра е обичайната. Ли ще играе с предимство от две фигури, само че даже в тези условия той не има вяра успеха.

Интересно е, че осъвременената версия AlphaGo Zero, създадена да употребява единствено подсилено машинно образование, съумя да победи на Го всички предходни свои версии с резултат 100:0. Сега разработчиците образоваха логаритъма да играе типичен шах и японския шах Шоги.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР