Бившият съветски сателит Словакия е държава членка на НАТО от

...
Бившият съветски сателит Словакия е държава членка на НАТО от
Коментари Харесай

Словакия се чувства в безопасност под чадъра на НАТО и изпраща на Украйна старите си оръжия

Бившият руски спътник Словакия е страна членка на НАТО от 2004 година, само че принадлежността ѝ към най-големия боен съюз в света стартира да получава действителни контури едвам след началото на съветската инвазия в Украйна преди една година. Малката централноевропейска страна в този момент приема на своя територия хиляди бойци на НАТО, а бойни самолети на съдружниците охраняват въздушното ѝ пространство, позволявайки на Словакия да обмисля концепцията да се трансформира в първата страна, изпратила изтребители на прилежаща Украйна, и по този начин да се отърве и от сложните за поддръжка самолети от руската ера. Министърът на защитата Ярослав Над е признателен.
 
" Бих споделил, че Словашката Република е по-сигурна страна в един все по-несигурен свят ", сподели Над в изявление за АП в Братислава. " Не сме не запомнили какво е да има окупатори на наша територия ", добави министърът, имайки поради ръководената от Съветския съюз военна намеса през 1968 година в някогашна Чехословакия. През 1993 година Словакия се отдели по кротичък метод от Чешката република, четири години след рухването на комунистическия режим. Страната с население от 5,4 милиона души приема на своя територия бойна група, формирана от бойци от Съединени американски щати, Германия, Полша, Нидерландия, Словения и Чехия, откакто НАТО предприе стъпки за гарантиране на сигурността на страните членки по източния си фланг, обезпокоена от евентуална опасност от Русия.
 
" Посланието зад разполагането на всички тези военни елементи е просто ", сподели пред АП командващият бойната група - чешкият полковник Карел Навратил, и добави: " Задачата ни е въздържане... да възпираме евентуалния агресор от разпространение на експанзията върху страните членки на НАТО ". Подобни бойни групи бяха основани в Унгария, Румъния и България след началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна през февруари 2022 година Те допълват още четири, ситуирани през 2017 година в трите балтийски републики и Полша, за разширение на наличието на НАТО от Балтика до Черно море.
 
В подготвителния боен полигон в Лешт, Централна Словакия, измежду покритите със сняг хълмове, войските наскоро организираха взаимни учения със сюжети, включващи набези с дронове и артилерия, реакция на офанзива с химическо оръжие или отвоюване на региони, завзети от противников сили. Предвижда се многонационалните сили да бъдат приведени в " бойна подготвеност " още този месец. Словакия работи също за модернизиране на личните си въоръжени сили по стандартите на НАТО. Това е положително пристигнало за измъчената Украйна, за където са изпращани множеството от старите руски тежки въоръжения на Словакия.
 
Тези оръжия включват системите за противовъздушна защита С-300, хеликоптери, хиляди ракети за реактивните системи за залпов огън " Град ", както и десетки бронирани бойни машини. В подмяна, в Словакия бяха краткотрайно ситуирани американски системи за противовъздушна защита " Пейтриът ", поддържани от американски, немски и нидерландски бойци, а Братислава получи също и немски танкове " Леопард " и системи за противовъздушна защита " Мантис ", също немско произвеждане.
 
Като цяло Словакия е предоставила на Украйна оръжия на стойност съвсем 168 млн. евро (179 млн. долара) и е отпуснала над 82 млн. евро (87 млн. долара) помощ посредством специфичен фонд на Европейския съюз. На фона на възобновени апели към западните страни за доставка на бойни самолети на Украйна, Словакия обмисля да съобщи на Киев 10 от 11-те си руски изтребители Миг-29, а последният да бъде изложен в словашки музей, заяви министърът на защитата Над. Украинският президент Володимир Зеленски непосредствено изиска тези самолети от словашкия министър председател Едуард Хегер по време на срещата на Европейския съвет в Брюксел предишния месец.
 
Ако Словакия се съгласи, тя ще стане първата страна членка на НАТО, подхванала сходен ход. Братислава трябваше да извади от приложимост своите изтребители Миг-29 предишното лято поради липса на аварийни елементи и специалисти по поддръжката им, откакто съветските техници си отпътуваха. Украинските военновъздушни сили, които употребяват самолети Миг-29 обаче, ще се радват да ги получат.
 
" Вече в никакъв случай няма да използваме изтребители Миг-29 ", сподели Над и добави: " Те не нямат никаква действителна стойност за нас. Ако ги дадем на Украйна, могат да оказват помощ за избавяне на живота на доста хора ". Окончателното решение се чака до няколко дни или седмици. Откакто Словакия извади от приложимост своите Миг-29, съдружниците ѝ от НАТО Полша и Чехия охраняват словашкото въздушно пространство, а Унгария се готви да се причисли към тях по-късно тази година.
 
Братислава е подписала договорка за закупуването на 14 американски изтребители Ф-16 Блок 70/72, само че стартирането на доставките беше отсрочено с две години до началото на 2024 година Над означи, че страната му е дала отговор на потребностите на Украйна от оръжия, макар продължителната политическа рецесия, вследствие на която през декември словашкото държавно управление беше свалено с избор на съмнение.
 
" Способността на Украйна да се пази от съветската експанзия изцяло дава отговор на нашите национални и държавни ползи в областта на сигурността и защитата ", сподели министърът. Не всеки в Словакия обаче мисли по този метод. Президентката Зузана Чапутова помоли държавното управление да продължи да ръководи, само че с лимитирани пълномощия, до провеждането на предварителни избори през септември, които опозицията има всички шансове да завоюва.
 
Сред водачите ѝ е някогашният министър председател популист Роберт Фицо, който е срещу военната помощ за Украйна и глобите на Европейски Съюз против Русия и споделя, че словашкото държавно управление не разполага с пълномощия да изпрати бойни самолети на Киев. Правителството чака правно мнение по въпроса. Над обаче сподели пред АП, че схемата с предаването на изтребителите Миг-29 би била " в действителност взаимно преференциална ". " От тази позиция в действителност не мога да си показва рационален човек, който не би желал да помогне на Украйна (да спаси) живота на доста хора, като дружно с това укрепваме нашата защита ", добави министърът.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР