Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин твърди, че

...
Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин твърди, че
Коментари Харесай

Руският националист Игор Гиркин се оплака, че ФСБ го цензурира

Бившият съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин твърди, че Службата за отбрана на конституционния ред (СЗРК) към съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) съзнателно го цензурира. Случката от Санкт Петербруг проучва в дневния си отчет за фронта в Украйна Институтът за проучване на войната (ISW).

Гиркин заяви, че неговата сказка за въоръженото въстание на Групата „ Вагнер “ е била анулирана в книжарницата „ Листва “ в Санкт Петербург на 9 юли, откакто органите на реда в Санкт Петербург са реагирали на декларирана бомбена опасност. Гиркин и „ Листва “ се оплакват на 8 юли, че полицията в Санкт Петербург е предизвестила книжарницата да не провежда събитието, само че „ Листва “ твърди, че ще провежда събитието макар предизвестието.

Руската полиция постоянно анулира събития под претекст за бомбени закани, с цел да цензурира обществени персони.

Гиркин твърди, че някой се е опитал да цензурира събитието му, и разисква трима евентуални виновници.

Той саркастично изрече хипотезата, че държавното управление го възприема като по-голяма опасност от финансиста на групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин и неговети 15 000 военни. Гиркин също по този начин означи, че Пригожин може би има и напълно управлява книжарницата „ Листва “.

„ Листва “ е рекламирала Гиркин и е била хазаин на доста предходни събития с негово присъединяване и не е ясно за какво книжарница, благосъстоятелност на Пригожин, първо би се пробвала да провежда такова събитие, а по-късно би го отменила.

Гиркин също по този начин допуска, че началникът на Службата за отбрана на конституционния ред генерал-лейтенант Алексей Жало може да е цензурирал събитието му било тъй като е полудял, било тъй като е под въздействието на Пригожин.

Споменаването на Жало се откроява като единствената сериозна доктрина, която Гиркин предлага.

Възможната мека цензура на Гиркин от страна на ФСБ може да е част от дългогодишна омраза сред Гиркин и Жало. Преди това Жало организираше репресиите на ФСБ против съветски ултранационалистически групи и обвиняваше техните водачи в тероризъм и измами.

Гиркин, който оглавяваше ултранационалистическо придвижване, обществено разкритикува Жало и ФСБ през 2018 година за по-нататъшните арести на лица от ултранационалистическото просепаратистко придвижване, а и за това, че не са съумели да се преборят с ограниченията за набиране на личен състав на украинския полк „ Азов “.

През 2018 година Гиркин твърди, че познава персонално Жало, подлага на критика Жало като „ апаш “ и „ двуличник “ и твърди, че Жало е един от многочислените съветски чиновници, които стоят против него.

На 9 юли незнайни лица разпространиха изображение на това, което наподобява като учредителния правилник на групата „ Вагнер “, евентуално с цел да я показват като професионална организация.

Документът, датиран от 1 май 2014 година, задължава финансиста на „ Вагнер Груп “ Евгений Пригожин и командира на „ Вагнер Груп “ Дмитрий Уткин да следват набор от правила за присъединяване на новата им частна военна компания за бойни дейности в Източна Украйна.

Задълженията на Пригожин като „ шеф “ включват отговорността да обезпечи оръжие и финансиране; да обезпечи обезщетения и гаранции за убитите и ранените; да обезпечи непрекъсната работа; да отбрани личния състав от наказателни обвинявания за наемничество (член 359 от Наказателния кодекс на Русия); да взема решение всички въпроси „ колегиално “; да взе участие лично; и да не върви против съветската нация.

Задълженията на Уткин като „ пълководец “ бяха да сортира и образова персоналния състав; да се отървава от дезертьорите; да не разрешава алкохола и наркотиците; да взема решение въпросите „ колегиално “; да ползва научените уроци и да извършва дилемите докрай; да не се опълчва на „ ВВП “ (Владимир Владимирович Путин); да не лъже и мами и постоянно да споделя истината такава, каквато е.

Не е ясно кой и за какво е пуснал този документ. Руските правоприлагащи органи, които нахлуха в дома на Пригожин, и пропригожинско настроените артисти евентуално са имали достъп до документа.

Възможно е приключването на информация да е част от напъните за реабилитиране на имиджа на „ Вагнер “ след протеста на Пригожин на 24 юни. В документа се повтаря, че основополагащите правила на Вагнер са да се бори с съветската война в Украйна в лоялна работа на съветския президент Владимир Путин и „ съветската нация “.

Решението на съветския президент Владимир Путин да не ликвидира бързо групата „ Вагнер “ и да не преследва участниците в протеста слага него и подчинените му в неловко състояние.

Остава неразбираемо кой има изгода от приключването на хипотетичния организационен документ на „ Вагнер “, защото документът прави Групата „ Вагнер “ да наподобява професионална и привлекателна спрямо елементарните съветски военни.

Съобщава се, че „ Вагнер “ към момента набира бойци в границите на Русия, до момента в който съветското МО поставя конкурентни старания за набиране на бойци на „ Вагнер “, които да подпишат контракти с МО.

Решението на Путин да не се разпорежда с групата „ Вагнер “ – преди този момент най-боеспособната съветска мощ – затруднява Путин и другите съветски силови играчи да знаят по какъв начин да взаимодействат с групата „ Вагнер “ и нейните водачи и бойци.

На 9 юли украинските сили организираха контраофанзивни интервенции в най-малко три бранша на фронта. Командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски съобщи, че украинските сили сполучливо не престават да напредват в посока Бахмут.

Украински публични лица оповестиха, че украинските сили не престават да организират контраофанзивни интервенции в направленията Бердянск и Мелитопол.

Руското министерство на защитата (МО) и обвързваните с Кремъл военни блогъри твърдяха, че украинските сили са провели офанзиви в западната част на Запорожка област.

Руски блогър твърди, че украинските сили нападат съветските позиции на дребни групи и се насочват към съветските тилови позиции, хранилища и инфраструктура.

Украински военни представители също по този начин повториха, че украинските сили не престават акциите си за секване на набези в Южна и Източна Украйна.

Вестник Wall Street Journal (WSJ) заяви, че украинските сили се пробват да отслабят съветската защита, преди да освободят територия, като одобряват по-бавен ритъм на нахлуване.

WSJ оповестява също, че украинските сили се концентрират върху изтласкването на съветските сили от укрепленията и минните полета, които са дълбоки над 24 км в някои региони на окупираната от Русия територия.

Подполковник Олексий Телехин от 108-ма бригада на териториалната защита на Украйна съобщи пред WSJ, че съветските сили непрестанно съумяват да вкарват заместници, даже в случай че украинските сили унищожат цели елементи.

Според оценката на ISW съветските сили не разполагат с оперативни запаси. Изявлението на Телехин евентуално се отнася до наличните на локално равнище тактически запаси.

Друг пълководец на поделение в 108-а бригада на териториалната защита съобщи, че дефицитът на бронирани машини затруднява украинските сили да настъпват към добре готови позиции.

Източниците на WSJ показват и неналичието на украинско въздушно предимство като един от факторите, забавящи украинските контранастъпления.

ISW продължава да прави оценка, че актуалният ритъм на украинското контранастъпление отразява целенасочени старания за опазване на украинската бойна мощност и понижаване на съветската жива мощ и техника за сметка на по-бавния териториален прогрес.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Украйна не може да се причисли към НАТО, до момента в който не завърши войната на Русия в Украйна. На 9 юли Байдън съобщи пред Си Ен Ен, че е рано да се гласоподава за участието на Украйна в НАТО и че Алиансът би трябвало „ да дефинира разумен път, по който Украйна да може да се класира, с цел да може да влезе в НАТО “.

Изявлението на Байдън следва изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от 7 юли, че Украйна „ заслужава участие в НАТО “, и предшества срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли.

На 9 юли съветският външен министър Сергей Лавров разиска с турския си сътрудник Хакан Фидан решението на Турция да позволи освобождението на петима украински командири, взели участие в отбраната на металургичния комбинат „ Азовстал “ в Мариупол, Донецка област.

По-рано, през септември 2022 година, Украйна, Русия и Турция се договориха командирите на Азовстал да останат в Турция за периода на войната, откакто Русия освободи някои бранители на Азовстал при замяна на пленници с посредничеството на Анкара.

Украинският президент Володимир Зеленски върна петима командири на Азовстал вкъщи в Украйна на 8 юли.

Руското министерство на външните работи (МВнР) заяви, че Лавров и Фидан са разискали обстановката по отношение на освобождението на бранителите на Азовстал в телефонен диалог, иницииран от турската страна, само че не даде спомагателни детайлности по отношение на полемиката.

Съобщава се, че Лавров е подчертал пред Фидан, че по-нататъшните доставки на военна помощ за Украйна са „ деструктивни “ и „ могат да доведат до отрицателни последствия “, евентуално в опит да обезкуражи по-нататъшната военна поддръжка за Украйна.

Турското Министерство на външните работи също по този начин означи, че Фидан и Лавров са разискали договорката за експорт на зърно, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации, до момента в който съветското Министерство на външните работи предстоящо упрекна Запада за „ неспособността му да предприеме нужните стъпки “ за осъществяване на съглашението.

Срокът на деяние на договорката за зърно изтича на 17 юли и евентуално Кремъл ще заплаши да не я удължи, с цел да реализира своите цели.

Руската ултранационалистическа общественост продължи да упреква Кремъл, че се е доверил на Турция да съблюдава договорката и да задържи бранителите на „ Азовстал “ в Турция. Руските ултранационалисти поредно подлагат на критика решенията на Кремъл да освободи бранителите на „ Азовстал “ при други обмени на пленници, защото Кремъл беше показал тези украински бойци като „ нацисти “ по време на борбата за Мариупол.

Един съветски боен блогър означи, че освобождението на бранителите на „ Азовстал “ подкопава задачата на Русия да „ денацифицира “ Украйна, до момента в който различен боен блогър загатна, че Русия не е трябвало да се доверява на Турция, че ще съблюдава договорката, като се има поради, че Турция е „ исторически зложелател “ на Русия.

Свързан с Кремъл боен блогър съобщи, че Русия е можела да избегне това освобождение, като не е провела първичната замяна на военнопленници през 2022 година, а различен съветски боен блогър съобщи, че Русия още веднъж е била подведена, защото съветските публични лица безконтролно са дали приоритет на освобождението от украински плен на обвързвания с Кремъл някогашен украински народен представител Виктор Медведчук – който е кръстник на едно от децата на Путин.

Друг боен блогър съобщи, че новината за освобождението на командирите на „ Азовстал “ е разстроила съветските военнослужещи на фронтовата линия и прикани хората да преоценят аргументите за въоръжения протест на групата „ Вагнер “ – намеквайки, че задачите на протеста за промени в съветското военно командване и осведомително пространство към момента са нужни в Русия.

Военният блогър добави, че този случай е един от многото произшествия от началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, които разделят съветското общество.

Президентският представител на Централноафриканската република (ЦАР) Алберт Ялоке Мокпем съобщи на 8 юли, че личният състав на група „ Вагнер “, който напуща ЦАР, прави ротация и не се изтегля.

„ Ройтерс “ заяви, че боен източник от ЦАР е декларирал, че няколкостотин военнослужещи от групата „ Вагнер “ неотдавна са напуснали ЦАР, а ISW е следила фрагменти, оповестени на 6 юли, за които се твърди, че демонстрират 600 чиновници на групата „ Вагнер “, които напущат летището в Банги, ЦАР.

Преди това ISW реши, че някои от чиновниците на „ Вагнер “ в ЦАР може да са напуснали, откакто са отказали да подпишат контракти с съветското МО, като се имат поради сходни известия за овакантяване на личния състав на „ Вагнер “ в Сирия.

Възможно е личният състав на „ Вагнер “ да се пробва да остане в ЦАР, с цел да резервира контрола върху интервенциите по рандеман на естествени запаси в ЦАР, които са благосъстоятелност на „ Вагнер “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР