Бившият президент на САЩ Ричард Никсън (1969-1974 г.) е предвиждал

...
Бившият президент на САЩ Ричард Никсън (1969-1974 г.) е предвиждал
Коментари Харесай

Никсън предвидил войната в Украйна: в сравнение с нея Босна е детска игра

Бившият президент на Съединени американски щати Ричард Никсън (1969-1974 г.) е предвиждал спор сред Москва и Киев, се споделя в разбор на „ Уолстрийт джърнъл “. В неотдавна разкрито писмо до Бил Клинтън той показва взривоопасната обстановка в Украйна, спрямо която Босна е детска игра.

Разсекретеното писмо на Ричард Никсън, изпратено до Бил Клинтън през 1994 година, демонстрира какъв брой добре някогашният президент е разбирал руснаците.

Когато на 27 април 1994 година Бил Клинтън произнася тирада във връзка гибелта на Ричард Никсън, той приказва за " мъдрите препоръки " на някогашния президент, " изключително във връзка с Русия... както е видно от последния ни телефонен диалог и писмото, което той ми написа единствено преди месец ". В продължение на съвсем 30 години наличието на това обръщение остава в загадка. С разсекретяването на писмото тази седмица дружно с документите в президентската библиотека на Клинтън, то към този момент не е прикрито.

Най-впечатляващото в това обръщение от 21 март 1994 година от седем страници е, че Никсън планува появяването на по- " войнствена " Русия, идването на власт на човек като Владимир Путин и утежняването на връзките сред Москва и Киев. Тогава 81-годишният Никсън преди малко се е завърнал от двуседмично пътешестване в Русия и Украйна. През 1972 година той става първият настоящ президент, посетил Москва, където подписва Договора за противоракетна защита и Договора за ограничение на стратегическите оръжия. След като напуща предварително поста си, Никсън към момента има достъп до елитите в държавните управления и водачите на опозицията по целия свят. Фактът, че Клинтън беше демократ, а Никсън - републиканец, нямаше значение. Този възрастен общественик беше безспорен бранител на Студената война, който все пак се интересуваше от епохата след Студената война.

Никсън предизвестява, че късият опит на Борис Елцин с демокрацията към този момент е завършил. " Като един от първите поддръжници на Елцин в нашата страна и като човек, който продължава да се възхищава от неговото водачество в предишното, с принуда стигнах до заключението, че позицията му се е влошила фрапантно след изборите през декември и че дните на неговото несъмнено водачество в Русия са преброени ", написа Никсън до Клинтън. - Пристъпите му на пиене към този момент не престават по-дълго, а интервалите на меланхолия зачестяват. Най-неприятното е, че той към този момент не може да съблюдава уговорките си към Вас и други западни водачи в изискванията на все по-антиамериканската атмосфера в Думата и в страната. "

Никсън също по този начин декларира, че връзките на Москва с Киев ще се влошат. Въпреки че динамичността им се беше подобрила ненапълно при ръководството на Елцин, обстановката в Украйна беше " извънредно взривоопасна ". " Ако се допусне тя да излезе отвън надзор - предизвести Никсън, - Босна ще наподобява като детска игра спрямо нея ".

Никсън не счита, че американските дипломати одобряват въпроса задоволително съществено. " С оглед на значимостта на Украйна съм заставен да Ви прикани неотложно да увеличите дипломатическото ни наличие в Киев ", написа той. Според Никсън е също толкоз значимо Съединени американски щати да се приготвят авансово за идването на евентуалния правоприемник на Елцин. " Буш направи грешката да се придържа към Горбачов прекомерно дълго поради околните им персонални връзки. Трябва да избегнете същата неточност при вашите доста положителни персонални връзки с Елцин ".

Писмото обаче разкрива, че по това време не е било известно кой би могъл да бъде подобен правоприемник. " До ден сегашен няма човек, който да се подрежда до Елцин като евентуален водач на Русия ", написа Никсън. „ Руснаците са сериозен народ. Една от аргументите Хрушчов да бъде отхвърлен през 1964 година е, че гордите руснаци се засрамиха от грубите му изцепки в Организация на обединените нации и на други интернационалните конгреси. " С други думи, в случай че Съединени американски щати не подхващат незабавни дейности, с цел да приготвят наследника на Елцин, Русия може още веднъж да попадне под контрола на по-националистически и праволинеен водач, както стана, когато Леонид Брежнев наследи Хрушчов.

Никсън също по този начин предизвестява Клинтън за състава на президентската администрация. " По време на годините ми в Белия дом разбрах, че най-хубавите решения, които взех, като да вземем за пример пътуването до Китай през 1972 година, бяха взети макар възраженията или без утвърждението на множеството от ръководителите на външната работа ", написа той. Никсън сигурно не е считал, че вътрешният кръг на Клинтън му е служил правилно. " Помнете, че чиновниците на дипломатическата работа стигат до върха, като не се замесват в неприятности. Така че те са по-заинтересовани да защитят личния си тил, в сравнение с вашия ".

Винаги въодушевен от огромните си победи - кацането на американците на Луната, едностранното унищожаване на златния стандарт и пътуванията до Китай и Русия - Никсън приканва Клинтън да направи същото. Това упорства администрацията на Клинтън да не потиска най-хубавите хрумвания.

Досега Путин се е " изправял в открит пердах " против петима американски президенти, само че точно Никсън е планувал възхода му към властта в Русия. " След гибелта му се хващам, че постоянно ми се желае да подвигна телефона и да попитам президента Никсън какво мисли за това или това, изключително когато става въпрос за Русия ", сподели Клинтън през 2013 година Никсън не доживя да види по какъв начин Путин наследява Елцин, само че неотдавна разкритата преписка с Клинтън демонстрира, че днешна Русия не би го изненадала. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР