Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в интервю, излъчено днес,

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в интервю, излъчено днес,
Коментари Харесай

Ексклузивно от Тръмп! Говори в ефир за щурма на Капитолия

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп в изявление, излъчено през днешния ден, няколко пъти отхвърли да отговори на въпроса дали е следил по малкия екран щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година, като съобщи, че " ще каже това на хората по-късно в подобаващ миг ", съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп, актуалният главен кандидат за президентската номинация на републиканците през 2024 година, отхвърли да каже в предаването " Среща с пресата " по Ен Би Си по какъв начин е прекарал 6 януари 2021 година, откакто щурмът на постройката на Конгреса във Вашингтон е почнал. Той отхвърли да каже дали е провел телефонни диалози, до момента в който неговите поддръжници са щурмували самото сърце на американската народна власт.
-->
" Няма да ви кажа. Ще кажа на хората по-късно в подобаващ миг ", сподели Тръмп на водещата Кристен Уелкър, откакто тя го попита дали е прекарал оня следобяд, гледайки нападението по малкия екран в трапезарията в Белия дом. Бивши сътрудници на Тръмп са казвали, че той се е уединил в тази стая, с цел да гледа телевизионни фрагменти от щурма. В изявлението, записано в четвъртък в голф клуба на Тръмп в Ню Джърси, милиардерът отхвърля да каже на кого се е обадил, когато се е разразило насилието. " Защо да ви споделям това? ", сподели той.

Отговаряйки  на въпроса на Уелкър за общественото му безмълвие по време на щурма Тръмп съобщи, че в деня на нападението е направил " красиви изказвания ".

Привържениците на Тръмп, подхранвани от лъжите му за президентските избори през 2020 година, нахлуха в постройката, до момента в който Конгресът се приготвяше да удостовери успеха на демократа Джо Байдън. Срещу Тръмп в този момент са повдигнати федерални обвинявания за напъните му да анулира загубата си на тези избори, само че против него не са повдигнати обвинявания, свързани непосредствено с щурма на постройката на Конгреса.

Тръмп съобщи, че може да обмисли помилването на някои от участниците в щурма, упрекнати за дейностите си през този ден. 

Повече от 1000 души са упрекнати във федерални закононарушения, свързани с щурма от 6 януари, а над 600 души са се признали за отговорни или са били наказани.  " Ще прегледам техните случаи и сигурно бих могъл, в случай че считам, че е подходящо " да ги опрощавам, сподели някогашният президент.

Срещу Тръмп са повдигнати общо 91 наказателни обвинявания по четири каузи във федерални и щатски съдилища, свързани с напъните му да анулира резултатите от изборите през 2020 година, неправилното боравене с класифицирани документи и обвиняванията, свързани с изказванията за платени пари за пазаруване на безмълвие за прикриване на извънбрачни връзки. Тръмп отхвърля да е направил всички тези нарушавания на закона.

В изявлението той беше запитан опасява ли се да влезе в пандиза. " Не, в действителност не се опасявам. Дори не мисля за това. Предполагам, че съм организиран малко по-различно ", сподели той. Докато настояваше за анулация на изборите, Тръмп разчиташе на група външни съдружници, които започнаха това, което федералните прокурори нарекоха " незаконна скица " за машинация, с цел да подменят резултатите от вота през 2020 година, вместо да се довери на препоръките на юристите на Белия дом, които го приканиха да одобри загубата си от Байдън. В изявлението през днешния ден Тръмп беше запитан за какво не е послушал тези юристи. " Не ги уважавах ", сподели Тръмп. " В доста случаи не ги уважавах. Но уважавах други. Уважавах доста други, които споделяха, че изборите са били фалшифицирани ", добави той.

Тръмп съобщи, че се е вслушвал както в инстинктите си, по този начин и в " разнообразни хора " по отношение на дейностите му към резултатите от изборите.

Изявата по Ен Би Си беше първото изявление на Тръмп по телевизия, откогато той напусна Белия дом и означи дебютното предаване на Уелкър като водеща.

В изявлението Тръмп съобщи също, че е удовлетворен да чуе руския президент Владимир Путин, който го похвали за предлагането, че в случай че бъде определен още веднъж в Белия дом, ще договаря за преустановяване на войната на Русия в Украйна. Във вторник Путин съобщи, че изказванията на Тръмп са " положителни " и го радват.

" Е, харесва ми, че той сподели това. Защото това значи, че това, което споделям, е вярно ", сподели Тръмп.

Бившият президент също по този начин съобщи, че е имал положителни връзки с Путин - нещо, което е казвал и преди и отхвърли, че всяка договорка, към която ще се стреми по отношение на Украйна, ще бъде победа за Русия и ще й разреши да резервира завзетите от нея територии.

" Това е нещо, което би могло да бъде контрактувано ", сподели Тръмп. А след това сподели: " Те можеха да сключат договорка, при която да има тъкмо в този момент по-малко територия, в сравнение с Русия към този момент е завзела, в случай че би трябвало да бъда почтен ".

Тръмп на няколко пъти отхвърли да каже в изявлението дали би подкрепил федерална възбрана на абортите и разкритикува възбраната за аборти след шестата седмица от бременността, подписана от губернатора на Флорида Рон Десантис, един от главните му противници на първичните републикански избори за президент.

" Мисля, че това, което той направи, е извънредно нещо и ужасна неточност ", сподели Тръмп.

Той съобщи, че не го интересува дали абортите в последна сметка ще бъдат неразрешени на федерално равнище или ще бъдат уредени със закони във всеки щат. Върховният съд на Съединени американски щати, с поддръжката на трима съдии, назначени от Тръмп, предходната година анулира правото на аборт на федерално равнище.

" От чиста позиция, от юридическа позиция, мисля, че евентуално е по-добре да бъде уредено на щатско равнище ", сподели Тръмп.

" Но мога да приема това и по двата метода. Това е доста по-важно, броят на седмиците е доста по-голям ", добави той, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР