Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски
Коментари Харесай

Призоваха Тръмп да даде показания за парите, платени за мълчанието на порнозвезда

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския е свикан да даде показания пред уголемен правосъден състав в Ню Йорк по отношение на следствие за заплащания за пазаруване на безмълвие, осъществени от негово име по време на президентската му акция през 2016 година, заяви един от неговите юристи, представен от Асошиейтед прес.

Адвокатът на Тръмп Джоузеф Такопина удостовери през вчерашния ден, че районната прокуратура в Манхатън е призовала някогашния президент да даде показания идната седмица, до момента в който се чака прокурорите скоро да решат дали да бъде заведено дело, което би било първото наказателно дело против някогашен президент на Съединени американски щати.

" За мен това е доста звук за нищо ", съобщи Такопина пред АП, като добави, че не счита, че прокурорите са се заели " по един или различен метод " с решението дали да обвинят Тръмп. Той съобщи, че няма правно съображение за водене на дело.

" Това е просто още един образец за това по какъв начин те употребяват правосъдната система като оръжие против него. И това е някак незаслужено ", сподели той.

От канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън - демократа Алвин Браг - отхвърлиха коментар. Подобна покана за предоставяне на показания пред уголемен правосъден състав постоянно демонстрира, че решението за покачване на обвинявания е близо.

За поканата за предоставяне на показания първо заяви " Ню Йорк Таймс ". Евентуалното обвиняване ще бъде повдигнато в миг, когато Тръмп приготвя акцията си за връщане на Белия дом през 2024 година, като в същото време се бори с правни проблеми на няколко фронта.

В просторно изказване, оповестено в обществената му мрежа, Тръмп жигосах следствието като " политически лов на вещици, който се пробва да смъкна водещия претендент, към този момент, в Републиканската партия ", както и " корумпирана, покварена, употребена като инструмент правосъдна система ".

" Не съм направил безусловно нищо неправилно ", сподели той.

Междувременно окръжният прокурор в Атланта, Джорджия, съобщи, че предстоят решения в двугодишното следствие за възможна противозаконна интервенция в изборите през 2020 година от страна на Тръмп и неговите съдружници. Специалният консултант на министерството на правораздаването на Съединени американски щати също по този начин проверява напъните на Тръмп и неговите съдружници да анулират изборите, както и съществуването на класифицирани документи в имението му във Флорида.

Разширения правосъден състав в Ню Йорк проверява присъединяване на Тръмп в заплащането на 130 000 $, осъществено през 2016 година на порнозвездата Сторми Даниелс, с цел да не разгласи тя обществено полова случка, каквато съгласно нейни изказвания е имала преди години с милиардера.

Парите са били платени от персоналните средства на към този момент отстранения юрист на Тръмп, Майкъл Коен, който по-късно съобщи, че сумата му е била възобновена от " Тръмп организейшън " и също по този начин е получил спомагателни бонуси, предава Българска телеграфна агенция.

През 2018 година Коен се призна за отговорен по федерални обвинявания, че това заплащане, както и друго, което е оказал помощ да се изплати а модела Карън Макдугъл посредством компанията майка на таблоида " Нешънъл инкуайърър ", е представлявало противозаконен принос към предизборната акция.

По това време федералните прокурори взеха решение да не повдигат обвинявания против Тръмп, който към този момент беше президент. След това окръжната прокуратура в Манхатън стартира лично следствие, което се проточи няколко години, само че през последните седмици набира скорост.

АП показва, че през последните дни няколко близки до Тръмп лица, в това число някогашната му политическа съветничка Келиан Конуей и някогашната му говорителка Хоуп Хикс, са били видяни да влизат в офиса на Браг за срещи с прокурори.

Не е ясно какви обвинявания биха могли да бъдат повдигнати от прокурорите против Тръмп, показва АП.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР