Бившият президент на Мексико Висенте Фокс се извини на еврейската

...
Бившият президент на Мексико Висенте Фокс се извини на еврейската
Коментари Харесай

Бивш мексикански президент обиди водещ политик с българска еврейка

Бившият президент на Мексико Висенте Фокс се извини на еврейската общественост , откакто отхвърли политическия конкурент Клаудия Шейнбаум, любимец в идната президентска конкуренция през 2024 година, като " българска еврейка ", написа JTA.

Фокс, десен популист и някогашен изпълнителен шеф на Coca-Cola , който беше президент на Мексико от 2000 до 2006 година, постоянно подлага на критика сегашния ляв президент на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор в обществени изяви. Миналата седмица той се оплака в изявление от хода на Лопес Обрадор да спре месечните заплащания на пенсии за пенсионирани президенти, като употребява унизителна засегнатост, с цел да назова " мързеливи " хора, които " не принадлежат на държавното управление или на страната ".

Шейнбаум и други водачи на партията " Морена " на Лопес Обрадор осъдиха мненията на Фокс. След това Фокс туитна, наричайки Шейнбаум " българска еврейка ", а Марсело Ебрард, някогашен външен министър също от партията " Морена ", " френски парвеню ".

Фокс е чест подбудител , чиято " Партия на националното деяние " е консервативна. " Единственият мексиканец е Хочитл ", добави Фокс, имайки поради желания от него претендент за президент  Хочитл Галвез, сенатор от Национално деяние.

Семейството на бащата на Шейнбаум имигрира от Литва, а фамилията на майка й имигрира от България . Ебрард е потомък на френски имигранти.

По-късно Фокс се извини, като написа: " Изпитвам надълбоко почитание към еврейската общественост ".

Епизодът акцентира по какъв начин Шейнбаум, която рядко разисква еврейското си завещание , към този момент се занимава с въпроси по отношение на самоличността си при започване на ожесточената борба за президентската номинация на нейната партия. L.A. Times заяви, че тя е била осмивана като " чужденка " в политическия дискурс и че неотдавна тя разгласява в Туитър акта си за раждане в отговор.

Шейнбаум стана първият еврейски кмет на Мексико Сити, когато бе определена през 2018 година Оттогава известността й набъбна и тя реши да напусне поста, с цел да се кандидатира за президентска номинация против настоящия президент в своята партия. Тя се обрисува като главната конкуренция за Лопес Обрадор в Морена, който се чака да уточни номиниран през септември за изборите следващата година.

Ако бъде определена, Шейнбаум ще бъде първата еврейка и първата жена президент на Мексико .

60-годишата Шейнбаум също преди този момент е почитан професор по физика и инженерство , който е оказал помощ на Организация на обединените нации да изследва изменението на климата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР