Бившият президент на Косово Хашим Тачи (на снимката) настоя днес,

...
Бившият президент на Косово Хашим Тачи (на снимката) настоя днес,
Коментари Харесай

Бившият косовски президент Хашим Тачи пред съда в Хага: Жертвите няма да получат справедливост, ако се преследват невинни хора

" Бившият президент на Косово Хашим Тачи (на снимката) настоя през днешния ден, че е почтен, обръщайки се към интернационален правосъден състав по време на чуването си по 10 обвинявания във военни закононарушения и закононарушения против човечеството ", съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

В края на встъпителната тирада на своя юрист Тачи се изправи и се обърна към съдиите, като съобщи, че чака доказателствата да доведат ди оправдаването му. Той добави, че " жертвите не получават правдивост, когато са преследвани почтени хора ".

Тачи е студент, когато се завръща от това, което дефинира като " политическо заточение " в Швейцария, с цел да се причисли към битката за самостоятелност на Косово от Сърбия. Той е признат задушевно от западните водачи, които през 1999 година го канят на мирни договаряния във Франция в ролята му на политически началник на Армията за избавление на Косово (АОК) и е възприеман като водач, който може да води страната към самостоятелност.

Тачи съобщи, че съжалява, че починалият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт и други интернационалните дипломати, които са умряли през миналия близо четвърт век от войната, не могат да приказват от негово име.

" Те можеха да свидетелстват вместо мен за това, което съм казвал и което съм правил през този доста значим интервал в историята на Косово ", съобщи той. " Щастлив съм, че доста други като тях пристигнаха, с цел да свидетелстват за моята непорочност ", добави Тачи.

Според прокурорите Тачи и трима други някогашни водачи на АОК - Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи, които са изправени пред съда дружно с него, са виновни за убийства, нелегално задържане и злоупотреби с хора, които считали за предатели или сътрудници на сръбските сили.

" Аз съм почтен по всички тези обвинявания ", съобщи Тачи. " Въпреки това съм подготвен да се изправя пред това ново предизвикателство и да реализира триумф за моето семейство, за моя народ и моята страна ", акцентира той.

Тачи сподели, че съжалява за всички жертви на войната против сръбското ръководство през 1998-99 година, само че чака обвиняванията му да бъдат снети.

" Чувствам горест и болежка за всички жертви на тази ужасна война, без значение от техния етнос, вяра или политическа принадлежност ", съобщи 54-годишният някогашен косовски президент.

Във встъпителната си тирада по-рано през днешния ден юристите му обявиха, че Тачи не е направлявал АОК по времето, за което се отнасят обвиняванията във военни закононарушения. Адвокатите хвърлиха виновността върху недобросъвестни локални командири на АОК. " Хашим Тачи не е направлявал АОК, локалните командири са го правили ", съобщи американският юрист на Тачи Грегъри Кехоу пред съдиите.

Въпросът за това каква степен на надзор е имал Тачи и другите трима някогашни командири на АОК върху бойците от армията ще бъде от основно значение в процеса, който стартира през вчерашния ден в Специализирания съд за Косово в Хага и се чака да продължи доста месеци.

Четиримата някогашни водачи на АОК бяха арестувани в ареста през ноември 2020 година след потвърждаването на обвинителния акт за хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството. Те обявиха, че са почтени при явяването им пред съда на предварителната процедура.

На Тачи и другите трима водачи на разформированата АОК бяха повдигнати обвинявания за военни закононарушения, закононарушения против човечеството, по-конкретно гонене, нелегално задържане, мъчения, убийства, грубо отношение от март 1998 година до септември 1999 година Размириците в Косово през 1998-1999 година доведоха до оповестяването на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 година, като се счита, че по-голямата част от починалите в този интервал над 13 хиляди души са етнически албанци.

Специализираният съд в Хага бе основан през 2015 година за разглеждане на съществени закононарушения, осъществени в интервала 1998-2000 година в Косово. Повод за основаването му беше отчет на Съвета на Европа, оповестен на 7 януари 2011 година, в който се твърдеше, че членове на Армията за избавление на Косово са били забъркани в търговия с опиати, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР