Бившият президент на Иран Хасан Рухани беше дисквалифициран от избрания

...
Бившият президент на Иран Хасан Рухани беше дисквалифициран от избрания
Коментари Харесай

Водещата умерена партия в Иран е забранена от орган, който избира върховен лидер

Бившият президент на Иран Хасан Рухани беше дисквалифициран от определения съвет, който избира идващия висш водач, което е сериозен удар за центристките сили в страната.

Съветът на пазителите, парламентарен наблюдаващ, доминиран от хардлайнери, отхвърли молбата на Рухани, президент на Иран за осем години до 2021 година, да се кандидатира още веднъж за 88-членното заседание на специалистите, потвърдиха чиновници в неговия кабинет.

Рухани заложи политическото си бъдеще на нуклеарно съглашение със международните сили през 2015 година, а окончателният неуспех на договорката се счита за народен срам от хардлайнерите. Съединени американски щати се отдръпнаха от съглашението през 2018 година и постановиха непоколебим пакет от стопански наказания на ислямската република.

„ Не беше посочена причина и към момента не е ясно дали той ще апелира “, чиновник в офиса на Рохани сподели пред Financial Times в сряда. Официалният новинарски канал Telegram на някогашния президент също заяви, че Съветът на пазителите не е одобрил неговата „ допуст...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР