Бившият премиер се изправи срещу силите, които го подкрепяха някога.

...
Бившият премиер се изправи срещу силите, които го подкрепяха някога.
Коментари Харесай

FP: Пакистанските военни се страхуват от Имран Хан

Бившият министър председател се изправи против силите, които го подкрепяха в миналото.

Бившият министър председател на Пакистан Имран Хан беше прострелян в крайници от незнаен нападател по време на протестно шествие в четвъртък. Нападението, което поддръжниците на Хан назовават ​​опит за ликвидиране, съставлява още един тъмен и рисков ден за пакистанската политика. Хан беше отхвърлен от служба през април след демократични процедури, които той и поддръжниците му считат за противозаконни, написа елитарното западно издание Foreign Policy.

Миналия месец изборната комисия на Пакистан лиши Хан от право да заема обществена служба, тъй като не е заявил скъпи дарове, в това число часовници Rolex, от задгранични високопоставени лица. Адвокатите на Хан нарекоха хода политически стимулиран.

Някога се смяташе, че Хан има поддръжката на всемогъщата войска на страната. Но в този момент, когато към този момент не е на власт, през последните месеци той се трансформира във водещ критик на армията, която постоянно ръководи непосредствено страната и упражнява мощно въздействие даже във времена на номинален цивилен надзор.

Някога Хан е бил добре известна фигура в комплицираните военно-политически договорености, които ръководят Пакистан. Но последният поврат го направи нещо друго - и по-непредвидимо (ще ви кажа една загадка: съветвах се с Хан в предишното, само че връзката ни завърши през 2013 г.).

Хан организира всеобщи манифестации и демонстрации против военното ръководство. Излъчванията онлайн на речите му бяха толкоз известни, че държавното управление в последна сметка се опита да ги забрани под съмнителни предлози. Въпреки че не е ясно кой е прострелял Хан, поддръжниците му виждат това като последната стъпка в дълга акция на гонене против него, откогато той напусна поста. Хан упрекна държавното управление, че е забъркано в заговора.

Може и да е прав. Всеки в Пакистан знае разпоредбите на играта, съгласно които най-критично е мълчанието по отношение на степента на надзор на военните върху политиката - правила, които Хан в миналото е следвал, само че непрестанно нарушава, откакто е отхвърлен от служба.

Самият Хан пристигна на власт, играейки тази игра. Когато беше на поста, по нужда беше човек от армията. Хан влезе в политиката като модернизатор, само че беше злепоставен от контакт със системата.

Той пое поста, когато някогашният министър председател Наваз Шариф беше импийчмънт и наследникът му Шахид Хакан Абаси не съумя да отговори на потребностите на армията. В ролята си Хан разпространява военната линия: той поддържа големите вложения на Пекин в самодейността „ Един пояс, веднъж “ в Пакистан и прекара доста време, наказвайки Запада за очевидното му непочтеност. Военните подкрепяха Китай и Хан правеше същото, до момента в който беше на власт.

Но в този момент, въпреки и късно, той се сблъсква с горчивата действителност на една политика, компрометирана от военните. Хан показва фундаментална истина: пакистанската войска е политически дирек и икономическа мощ. Военните имат циментови и зърнени фабрики и вземат участие във всички огромни инфраструктурни планове в страната. Никой, в това число самият Хан, не може да се издигне до висок пост без военна поддръжка или да резервира властта без утвърждението на военните.

Но в този момент Хан я заплашва толкоз мощно, че въпреки и новият човек на армията, Шехбаз Шариф, да е министър-председател, той се оказва нищо повече от кмет на Исламабад, до момента в който Хан и неговата партия управляват Пенджаб, Хайбер Пахтунхва и Гилгит-Балтистан.

Държавните запаси са лимитирани. В Пакистан, както и в други страни, инфлацията внезапно скочи и последствията от неотдавнашните опустошителни наводнения оставиха държавното управление без финансови средства за подкупване на гласоподавателите.

Всички политически водачи след разделянето на Индия преди 75 години са имали потребност от тактическа поддръжка от армията, без която не биха могли да се повдигнат и постоянно се срутват. Но в този момент това се трансформира. Партията на Хан е национална, а не районна.

Тя е естествено известна - в случай че посещаемостта на нейните манифестации, количеството и разнообразието, които притегля в обществените медии и предаванията онлайн, могат да значат нещо, то тя е по-популярна от военнатя и ръководеща коалиция. Популярността на Хан е задоволително огромна, с цел да заплаши военните, даже и да имат човек на власт.

Военните допускаха, че Хан, откакто напусне поста си, ще следва разпоредбите и ще разбере момента, в който кариерата му е завършила. В края на краищата Хан, брилянтен състезател на крикет, е богат и прочут човек, който е водил метода на живот на интернационална звезда, преди да влезе в политиката. Някои от военните може би са си помислили, че Хан ще напусне Пакистан, в случай че бъде надвит, и ще се стопи назад в света на богатите.

Но вместо това Хан употребява славата и наличието си в обществените медии, с цел да води акция против основите на пакистанската страна: непоколебима преданост към военните и приемане на компрометираните политики, които армията постанова на страната.

В поредност от високопоставени речи в цялата страна Хан прикани за нови избори. Изказванията му очевидно разтревожиха властимащите, защото пакистанският медиен регулатор забрани излъчването им на 21 август, решение, което беше анулирано от съд идната седмица.

Хан беше упрекнат в тероризъм за закани против служители на реда и арбитър. Един от помощниците на Хан, Шахбаз Гил, някогашен член на кабинета на Хан, беше задържан на 9 август по обвинявания в протест. Пакистанската партия Техрик-и-Инсаф (PTI) на Хан твърди, че полицията в Исламабад е изтезавала Гил след ареста му.

В речите си Хан прикани за основаването на " същинска народна власт " и " същинско държавно управление " в Народното събрание. Той изиска свободни избори без изборни измами. Той води акция против подкупите, процедура, която остава в центъра на пакистанската политика.

" И Хан изплаши заведението с метода, по който водеше акция, употребявайки обществени медии и излъчвания онлайн - нещо, което военните не могат да управляват толкоз елементарно, колкото малкия екран и радиото. Той употребява принадлежности, които генералите не схващат. "

Пакистан е страна на младостта. Приблизително 64% от популацията на Пакистан е на възраст под 30 години. Хан може да е на 70 години, само че той доближава до младежите посредством обичаните им медии и генералите нямат метод да го накарат да млъкне.

Пакистанската войска не разполага с танкове, блокиращи улиците, както може да се случи в други зараждащи се властнически страни. Но тази година полицията сложи кордон към къщата на Хан, пробвайки се да го заключи. Стотици негови последователи се активизираха, с цел да предотвратят това.

Политическото принуждение е световен проблем. Миналия месец пакистанският публицист Аршад Шариф беше погубен в Кения, откакто в началото се твърдеше, че е бил неправилно разпознат. Много хора настояват, че това в действителност е политическо ликвидиране.

Атаката против Хан беше опит за ликвидиране на един от най-популярните водачи в историята на Пакистан. Това демонстрира разрастването на авторитаризма в страната.

Сега има два евентуални изхода: по-открит боен прелом, който ще върне страната десетилетия обратно, или свободни и почтени избори, които е евентуално (ако скорошните локални и частични избори са добра насока) да бъдат извоювани от Хан. Статуквото, при което Хан е свободен да води акция, е прекомерно рисково и дестабилизира силата на армията.

Политическата партия на Хан също скъса с династична политика, може би подготвяйки сцената за нова, която ще бъде по-трудна за надзор от военните. Пакистанската политика е доминирана от политически фамилии или сплотени политически племена - през този век Шариф не е бил самичък министър-председател и множеството политически водачи се радват на военна и машинно-политическа поддръжка.

Хан от дълго време сподели, че се излага на риск, като се опълчва на това статукво. С днешния опит за убийството му това тъмно знамение се сбъдна.

Начинът, по който армията ще направи идващия си ход, ще дефинира дали ще остане уважавана институция (като в същото време резервира голямото си икономическо и обществено въздействие върху страната) или ще бъде принудена да напусне публичния площад и да влезе в казармите си.

Това не е единствено вътрешен пакистански проблем. Пакистан е дълготраен съдружник и сътрудник на Запада. Как Западът реагира в този момент ще помогне да се дефинира идващото десетилетие от политическия живот на Пакистан.

Демократичен сътрудник - даже подобен като Хан, който постоянно прави пламенни антизападни забележки - е по-добър избор от автокрация.

Военни съдружници по пакистанската телевизия започнаха да приказват за изключителното състояние, заявявайки, че би трябвало да се намесят, с цел да спасят страната. Но хората към този момент няма да купят този разказ. Западът също би трябвало да каже, че превратът е недопустим.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР