Бившият премиер на Румъния Флорин КицуБивши държавни служители на Румъния

...
Бившият премиер на Румъния Флорин КицуБивши държавни служители на Румъния
Коментари Харесай

Бивш румънски премиер и двама министри отиват на съд заради закупуване на ненужно количество ваксини срещу Ковид

Бившият министър председател на Румъния Флорин Кицу

Бивши държавни чиновници на Румъния отиват на съд поради закупуването на излишно количество ваксини против Ковид. Прокуратурата упрекна някогашния министър председател Флорин Кицу и някогашните министри на опазването на здравето Влад Войкулеску и Йоана Михаила, че са договорили повече дози ваксина против Ковид-19, в сравнение с е належащо през януари-май 2021 година, причинявайки вреди на държавния бюджет.

Румънската дирекция за битка с корупцията (DNA) публично стартира наказателното следствие против Кицу по-рано тази седмица, а в петък, 8 декември, също публично упрекна Войкулеску в корист със служебно състояние.

Според прокуратурата на 10 и 18 март 2021 година Влад Войкулеску, като министър на опазването на здравето, „ в нарушаване на законовите разпореждания и без никакви документи/анализи, удостоверяващи нуждата от покупката “, е сключил договорка и е наредил заплащане за спомагателна покупка на повече от 14,4 милиона дози ваксини на Pfizer и Moderna. Обвинението е, че той е договорил спомагателните дози, макар че е знаел, че 10,7 милиона души дават отговор на изискванията за имунизация, а дозите ваксина, контрактувани преди 1 януари 2021 година (37 588 366 дози), биха били задоволителни за имунизиране на повече от 23 милиона души.

Освен това Влад Войкулеску е изготвил меморандум, който някогашният министър председател Флорин Кицу е одобрил на 19 април 2021 година, за закупуване на спомагателни 4 260 269 дози от имунизацията на Pfizer.  Влад Войкулеку, сходно на другите обвинени по случая, неведнъж е отричал каквото и да е нарушаване. Преди да отиде в централата на Дирекцията за битка с корупцията (DNA) на 8 декември, той сподели пред кореспонденти, че Флорин Кицу постоянно се е съветвал с президента Клаус Йоханис по въпроси, свързани със закупуването на ваксини против Ковид-19.

„ Не единствено, че не съм подписал съответните контракти, само че когато те взеха решенията да ги подпишат и оповестиха решението на Европейската комисия, която продължи поръчката, те даже не ме уведомиха “, сподели той, представен от News.ro.

Флорин Кицу беше министър-председател съвсем година, от декември 2020 година до ноември 2021 година, а сега е народен представител. Влад Войкулеску беше министър на опазването на здравето сред декември 2020 година и април 2021 година, завещан от Йоана Михаила, която ръководеше министерството до септември 2021 година

Свързани публикации: Заведоха дело против Фон дер Лайен за корупция при договарянето на коронавирус ваксини с американската " Пфайзер "

Държавата дава 140 млн. за ваксини против Ковид

Инфо: obektivno.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР