Бившият премиер и президент на Албания Сали Бериша не признава

...
Бившият премиер и президент на Албания Сали Бериша не признава
Коментари Харесай

Албанската опозиция не признава изборите, обвинява правителството

Бившият министър председател и президент на Албания Сали Бериша не признава резултата от локалните избори на 14 май, в които опозиционната коалиция " Заедно печелим " съумя да завоюва единствено в седем албански общини, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира " Топ ченъл ".

Бериша, който е част от обединението, сподели, че резултатът от гласуването е последица от извършения напън, като се базира на предварителния отчет на ОССЕ, показан на 15 май в Тирана, че албанските гласоподаватели са дали своят вот под напън и не свободно.

Бериша съобщи, че министър председателят и водач на социалистите Еди Рама е трансформирал " волята на албанците по противоконституционен, противозаконен метод " и е трансформирал резултата от вота.

Еди Рама отговори на обвиняванията на Бериша, че локалните избори в Албания на 14 май са били манипулирани и откраднати от държавното управление, като употребява думи на американския президент Джо Байдън, заяви Албанското радио и телевизия. " Демокрацията не може да оцелее, когато едната страна има вяра, че има единствено два резултата при избори: или те печелят, или им е открадната успеха. Джо Байдън ", написа Рама в отговор на думите на Бериша.

На локалните избори в Албания тази неделя Социалистическата партия на Рама завоюва в 53 от всички 61 общини, до момента в който опозиционната коалиция - единствено в седем. Социалистите завоюваха даже в градове като Шкодра и Камза, които са " бастиони на дясното " от 30 години.

Местни избори за кметове и общински съветници се организират в Албания
Досегашният кмет на Тирана Ерион Велиай от редиците на социалистите завоюва безапелационно в албанската столица против главния си конкурент Белинд Къличи от опозиционната коалиция " Заедно печелим ", сочат формалните резултати от вота. Според данните 54,69% от гласувалите в Тирана са дали вота си за Велиай, до момента в който Къличи получава 34,58 на 100.

Социалистическата партия на премиера Еди Рама досега управляваше 44 от 61 общини и се кандидатира с досегашните си кметове на изборите. След изборите в неделя социалистическата партия е на власт в 53 от общините. Историческа, съгласно албанските медии, е успеха на СП в град Шкодра, който обичайно се печели от демократите.

Опозиционната коалиция печели в седем албански общини – Хас, Фуш–Аръз, Пука, Мирдита, Кучова, Мемалиай и Химара. Очаква се обаче правосъден развой да реши дали спечелилият в Химара претендент на " Заедно печелим " Фреди Белери ще заеме поста си като кмет, или ще бъдат планувани нови избори в общината.

Белери, който е от гръцкото малцинство в Албания, беше задържан два дни преди изборите в Албания и съдът във Вльора постанови задържането му под стража.

На фона на двете огромни политически сили, сред които е разграничена страната, само в община Финич в Южна Албания печели партия " Гръцко етническо малцинство за бъдещето " (MEGA).

Казусът " Белери "

Кандидатът на гръцкото малцинство Фреди Белери, задържан по обвинявания в пазаруване на гласове, намирайки се зад решетките, завоюва с дребна преднина кметските избори в община Химара.

Дионисиос Алфред Белери беше задържан от албанската полиция, до момента в който се предполагаше, че е предложил към 40 000 албански леки (360 евро), с цел да купи осем гласа на общинските избори. По същите обвинявания е задържан и втори човек, а в събота съдът удостовери, че и двамата ще останат в ареста.

Белери завоюва единствено с 19 гласа в южната община Химара - град със доста наличие на гръцко малцинство. Белери принадлежи към партията " Съюз за човешки права " на етническото гръцко малцинство и на този избор се кандидатира като част от опозиционната коалиция.

Арестът още веднъж разпали напрежението сред Тирана и Атина по въпросите на правата на малцинствата и на многочислената гръцка общественост в Албания.

Министерството на външните работи на Гърция изиска незабавното освобождение на Белери, като загатна, че казусът може да окаже негативно влияние върху кандидатурата на Албания за присъединение към Европейския съюз.

Мицотакис за Албания: Арестът на кандидат-кмет от гръцки генезис ще повлияе на двустранните връзки и на пътя към Европейски Съюз
Междувременно албанският министър на външните работи Олта Джачка реагира яростно на забележките на Атина, като съобщи, че е " съвсем невероятно да се разбере по какъв начин нашите другари имат право да оспорват правосъдно решение в нашата страна ", заяви БГНЕС.

Джачка добави, че " неопровержимите доказателства, за които те упорстват, не биха могли да бъдат по-красноречиви - Белери е бил заловен да взе участие в незаконна активност против свободните и почтени избори ".

" Не разбираме по какъв начин това, че е гръцки жител, го освобождава от закона като жител на Албания. Призоваваме нашите гръцки другари да се въздържат от изказвания, които не зачитат самостоятелните институции на нашата страна ", сподели министърът.

Същевременно гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис съобщи по време на предизборна акция в Атина, че е " доста удовлетворен " от успеха на Белери. " Надявам се, че този случай скоро ще завърши ", сподели министър председателят в понеделник.

Атина изпраща емисар в Тирана поради Белери

Генералният секретар на Министерството на външните работи на Гърция, дипломат Теохарис Лалакос, ще посети задържания кмет на Химара Дионисиос Алфред Фреди и неговия сътрудник Пантелис Кокавеси в Албания по молба на външния министър Никос Дендиас, стана ясно през днешния ден.

Лалакос ще бъде осведомен за здравословното положение на кмета от гръцкото малцинство, както и за изискванията по време на задържането му, оповестява в. " Етнос ".

Той ще беседва и с гръцкото посолство в Албания, с цел да се изготви проект за деяние и по какъв начин да се действа по този случай, оповестяват дипломатически източници.

Посланикът на Гърция в Албания Костантина Камици след разпореждане на Дендиас също е поискала визита при задържания кмет и е поддържала непрекъсната връзка със фамилиите на Белери и Кокавеси, както и с техните юристи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР