Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е задържан

...
Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е задържан
Коментари Харесай

Съдът реши: Незаконно са арестували Борисов. Той благодари на магистратите

Бившият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов е арестуван незаконосъобразно на 17 март, реши Софийският областен съд. Малко след постановлението на магистратите, някогашният министър председател благодари на съда в профила си във Фейсбук.

“Благодаря на българския съд! Няма никой над закона”, написа Борисов.

Полицията е наказана да заплати на Борисов 300 лв. като разноски по съвещанието.

В решението си арбитър Николай Урумов показва, че до момента на задържането на някогашния министър председател или доказателствено средство, което да сочи евентуалната му съпричастност към реализиране на закононарушението “изнудване”, което касаеше избягалият в Дубай предприемач с 18 обвинявания.

Съдът показва, че по делото е разпитан свидетелят Кирил Петков, който е изразил мощно персонално терзание, че е налице възможност жалбоподателят и упоменатите в отчета на АДФИ лица, в случай, че получат достъп до него, евентуално да повлияят на обективното следствие, като затруднят разкриването на обективната истина посредством евентуално заличаване или укриване на движимости и документи, в това число и оказване на въздействие върху очевидци.

“Тези негови подозрения обаче, че е налице възможност от тяхното реализиране. Т.е. самият Петков не е показал по никакъв метод, че е бил очевидец на осъществяване на закононарушение или, че знае съответни обстоятелства, които да са относими към осъществено закононарушение от жалбоподателя Бойко Борисов”, написа още в решението си магистратът.

Не на последно място, Софийският областен съд отбелязва, че по време на самото претърсване не са открити никакви относими към предмета на делото доказателства, заради което не може да се одобри, че даже резултатът от тези дейности, може да служи като съображение за задържане. Точно противоположното, резултатите от тези претърсвания в действителност за следващ път удостоверяват неналичието на данни за осъществено закононарушение.

Съдът смята, че резултатите от извършеното претършуване е трябвало да бъдат взети поради от полицейските органи преди да задържат водача на ГЕРБ, тъй като задържането би трябвало да бъде съразмерна мярка на публичната заплаха на закононарушението и на дееца, а не израз на самоцел и произвол от страна на органите на полицията.

Заради тези съображения, СРС намира, че заповедта е издадена в несъгласие с материалния закон, защото въпреки и издадена от способен орган, това е сторено при липса на материалноправното съображение, а точно данни за това жалбоподателят да е евентуално съпричастен към авторството на съответен незаконен състав.

Районните магистрати акцентират и обстоятелството, че от наличието на заповедта не излиза наяве какво е основанието за задържането на Бойко Борисов.

Вписаното в документа съображение за задържане е: „ На съображение член 72, алинея 1, т. 1 от ЗМВР в хода извършени ОИМ по Директива за птиците № 42/2022 година на ГДНП, според проект вх. № 3286р-13193/17.03.2022 година на ГДНП се откриха данни за съпричастност на лицето към дейности, с които е принудил другиго да се разпореди с движимост или със свое право или да поеме имуществено обвързване го заплаши с принуждение, оповестяване на позорящи условия, увреждане на имущество или друго незаконно деяние с тежки последствия за него или негови ближни – закононарушения по член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 от Наказателен кодекс “.

Съдът намира, че тази словесна дефиниция изрично не извършва задачите на закона за това от наличието на заповедта да се открива за какво едно лице бива арестувано. Посоченият текст съставлява необразована и смислово неразбираема частична интерпретация на законовия текст на член 213а, алинея 1 от Наказателен кодекс

Съдия Николай Урумов осъжда Главна дирекция “Национална полиция” да заплати сумата от 300 лв. на някогашния министър председател за направените разходи за юрист. Освен това ГДНП би трябвало да изплати на Борисов и сумата от 10 лв. за платената държавна такса за завеждане на делото.

Решението предстои на обжалване пред Административния съд-София град в 14-дневен период.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР