Бившият посланик Елена Поптодорова е носила лично папки с документи

...
Бившият посланик Елена Поптодорова е носила лично папки с документи
Коментари Харесай

Поптодорова: Носех от САЩ папките за Солеймани и Сарафово

Бившият дипломат Елена Поптодорова е носила персонално папки с документи и доказателства за съпричастност на " Хизбула " и на убития от САЩ  ген.Касем Солеймани в организирането на атентата в Сарафово, при който починаха израелски туристи. Това стана известно от присъединяване на настоящия вице-президент на Асоциацията на Атлантическия договор и шеф за евро-атлантически действия в българския Атлантически клуб по Нова тв. 

" Още не знам дали Солеймани има връзка с атентата в " Сарафово ". Тогава пренесох физическите доказателства за съпричастие от Канада през Америка до тук ", разгласи Поптодорова и добави, че оттова тръгнало включването на " Хизбула " в листата (с терористични организации) на Европейски Съюз ".

Само преди ден някогашният външен министър и сегашен началник на Атлантическия клуб Соломон Паси в прав текст свърза Солеймани с атентата. " Той аргументи войните в Йемен, в Сирия, в Либия, в Газа. Трябва да си дадем сметка, че той седи зад атентата в Бургас през 2012 година Той не умря по позорен метод, получи почтена гибел за един боец ", заяви Паси в сряда в изявление пред Българска национална телевизия.

Поптодорова също даде оценка за иранеца. „ Историята на военачалник Солеймани е доста дълга. Това е един ослепителен разум. Блестящ стратег, пълководец, осведомен доста, познаващ целия район. Командващ няколко страни. Още през октомври е имало среща в Багдад, свикана от него, на която да се възнамеряват военни дейности против обекти на Съединени американски щати, с цел да се предизвика американска военна реакция.  Вярно е, че от 12 години той е под директно наблюдаване на Съединени американски щати и на Израел. Той не е просто вторият човек в Иран, той владее огромни територии ”, разгласи тя. 

Има доста апокалиптични предизвестия в последните дни. Това не е добър знак, който би трябвало да се следи от взимащите решения. Винаги има опасности, постоянно има закани. Така сме живели десетилетия. Въпросът е да бъдат оценени вярно и невъзмутимо. Преки закани, съгласно мен, няма, само че това не е единствено персонално мнение, то стъпва и на експертни оценки. Рискът е до толкоз, до колкото настава пренареждане на целия район там. Друг един риск, който ми се желае да отбелязвам – рискът от така наречен „ домакински тероризъм ”. Тероризъм, който се изнася отвън рамките на страните. Имаме такива образци и в Америка, и в Европа ”, сигнализира Поптодорова.

„ Би било прелестно в случай че може Европа да създаде независима не просто позиция, само че и акция. Реалността е доста друга. Европа не може да обезпечи лична си отбрана, в това число от тази опасност. Тя е действителна и се случва през ден. Ту от Германия, ту от Франция идват известия за тъкмо такива дейности на или самотни, или проведени, само че изнесени на открито терористи ”, изясни Поптодорова.

 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ:

На 18 юли 2012 година рейс с израелски туристи, които одеве бяха кацнали на летище " Сарафово " в Бургас, с цел да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана цел на терористична офанзива. Освен починалите при кървавата баня бяха ранени 38 души. На 15 юли 2016 година обвинителният акт за терористичния атентат бе импортиран в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско поданство. Те са упрекнати че са били помагачи на починалия нападател Мохамед Хасан ел Хюсейни. Двамата са оповестени за интернационално издирване по канала на Интерпол с алена бюлетина. На 17 януари 2018 година делото за атентата стартира всъщност.

И до момента осъдени за терористичната офанзива няма. Делото в Специализирания углавен съд се води с големи усложнения. Дългото следствие - заради доста правосъдни поръчки и опитите на службите да открият считаните за виновни за гибелта на петимата израелци, водача на рейса - българина Мустафа Кьосов и десетките ранени, станаха причина за късното внасяне на обвинителния акт в спецсъда. Трудностите към призоваването на непознатите жители отложиха с година и началото на процеса. Когато това стана, породи проблема с разпитите. През спецсъда в София минаха десетки гранични служители на реда, хотелиери и притежатели на компании за коли чартърен от Бургас и региона. Имаше и такива, които не дойдоха заради неспособност да платят пътя до столицата. Затова и правосъдният състав организира две изнесени съвещания в Бургас. Голямото предизвикването обаче следва - разпитът на потърпевшите и наследниците на починалите - основно израелски жители. Неофициалните разновидности, които се разискват, са видеоконферентна връзка или командировка на правосъдния състав, прокурорите и юристите в Тел Авив, с цел да ги разпитат на наша територия - в посолството ни там. Т

Пострадалите и наследниците на загиналите бяха конституирани като частни обвинители и цивилен ищци. Финансовите им искания към Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са за над 200 000 лв., само че отсъствието на двамата подсъдими от правосъдната зала подсказва, че колкото и тежко да бъде наказването им, то ще е по-скоро алегорично.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР