Бившият окръжен прокурор от Плевен Димитър Захариев е напълно невинен

...
Бившият окръжен прокурор от Плевен Димитър Захариев е напълно невинен
Коментари Харесай

Апелативният съд оправда бившия прокурор, обвинен за натиск по делото Октопод

Бившият областен прокурор от Плевен Димитър Захариев е изцяло почтен по делото за насила, нелегално държане на оръжие и на заглушител за телефони. Това реши Софийският апелативен съд, като анулира присъдата на първата инстанция, с която Захариев беше наказан условно на 2 години затвор за държането на оръжията и заглушителя и го оправда изцяло. Основното обвиняване против него обаче беше за това, че е принуждавал главния очевидец по делото " Октопод " Георги Цветанов да се отхвърли от показанията си и да даде нови, в които пък да набеди тогавашния наблюдаващ прокурор Светлозар Костов, че го е карал да лъжесвидетелства.

По това обвиняване и градският съд, и апелативният са безапелационни, че няма доказателства и Захариев беше оневинен, а очевидецът Цветанов умря в злополука преди даже да даде показания по това дело, заяви " Лекс ".

Според прокуратурата Захариев и Цветанов са се срещали няколко пъти, като диалозите им били записвани - първо от очевидеца, а по-късно и със Специални разследващи средства. В тях тогавашният магистрат заплашвал Цветанов, че ще му бъдат повдигнати обвинявания, в това число за ликвидиране, ще бъде задържан, ще бъдат разрушени бизнесът и животът му, а главният обвиняем по делото " Октопод " Алексей Петров ще го преследва , в случай че не даде показания против Светлозар Костов. По този метод Захариев се надявал да заеме мястото на Костов, който беше началник на Специализираната прокуратура, или да стане областен прокурор на Плевен.

Пред втората инстанция прокуратурата настояваше Захариев да бъде приет за отговорен по всички обвинявания и наказването му да бъде увеличено до 4 години затвор, което значи и да е дейно.

Той пък е декларирал, че делата против него (той е обвиняем и за присъединяване в незаконна група за рекет в Спецсъда - вижте по-надолу - б.а.) са резултат от провокация на ДАНС и влияние на някогашния му началник и областен прокурор на Плевен Марио Василев, против който подавал сигнали. Той е споделил още, че съжалява за гибелта на Цветанов и невъзможността да даде показания, което е и главният проблем за откриване на истината по делото.

И двете инстанции акцентират, че единствените доказателства с отношение към обвиняването за насила са показанията на други двама очевидци, които обаче единствено преразказват какво им бил споделил Цветанов. Такива производни доказателства съгласно съда са възможни, само че в тази ситуация не са задоволителни.

" Следва обаче да се подчертае, че от добросъвестното възпроизвеждане от страна на двамата очевидци на това, което им е станало известно, напълно не произтича категоричен извод, че Цветанов им е споделил истината ", написа в присъдата на САС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР