Бившият началник на чешката армия и генерал от НАТО Петр

...
Бившият началник на чешката армия и генерал от НАТО Петр
Коментари Харесай

Натовският генерал Петр Павел печели президентските избори в Чехия

Бившият шеф на чешката войска и военачалник от НАТО Петр Павел е на път да завоюва президентските избори в Чехия. Това демонстрират краткотрайните резултатите от президентския избор, оповестява " Ройтерс ".

При 87,8% обработени гласове той води с 56,9% от гласовете против 43,1 % за противника му Андрей Бабиш. Окончателните резултати от двудневния втори тур на вота ще бъдат оповестени по-късно в събота.

Премиерът на страната Петр Фиала към този момент честити успеха на Павел, който ще наследи поста от 70-годишния популист Милош Земан, ийто втори и финален мандат ще завърши през март. През по-голямата част от ръководството си Земан се опитваше да построи по-близки връзки с Китай и Русия.

Въпреки че президентският пост е лишен от изпълнителна власт, той е основен, защото президентът прави значими назначения в съдилищата и централната банка. Той има думата и по въпроси от външната политика.

61-годишният пенсиониран военачалник за първи път се кандидатира за президентския пост. Той водеше акцията си като самостоятелен претендент и получи поддръжката на дясноцентристкото държавно управление, което смъкна Бабиш от власт на парламентарните избори през 2021 година

68-годишният Бабиш, борбен бизнес магнат, се опитваше да притегли гласоподаватели, които се борят с възходящите цени, като обещаваше да накара държавното управление да направи повече, с цел да им помогне.

Павел е някогашен ръководител на военния комитет на НАТО - най-висшият боен орган на алианса. Опитът му като началник на чешката войска и на Военния комитет на НАТО несъмнено е плюс на фона на актуалната обстановка, в която Русия води война в Европа - против Украйна.

Неговата политическа платформа включва мощна позиция на Чехия в Европейски Съюз и НАТО и безапелационна поддръжка за Украйна. Павел също по този начин поддържа приемането на еврото и прогресивни политики като узаконяване на гей браковете.

Той е професионален боец, като постъпва в армията по времето на комунизма. Награден е с френски боен кръст за смелост по време на мироопазващите интервенции в някогашна Югославия през 90-те години на предишния век, а по-късно се издига до началник на чешкия общоприет щаб и става ръководител на военния комитет на НАТО за три години, преди да се пенсионира през 2018 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР