Бившият министър на спорта Радостин Василев не смята да се

...
Бившият министър на спорта Радостин Василев не смята да се
Коментари Харесай

Радостин Василев не си дава имунитета, иска казусът да се разисква в НС

Бившият министър на спорта Радостин Василев не счита да се отхвърля непринудено от депутатския си имунитет, най-малко към този момент. Припомняме, че на 24 април основният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на отбраната от наказателно гонене на Василев, който понастоящем е депутат от ПП-ДБ. Причината е следствие на Софийска градска прокуратура, която се готви да му повдигне обвиняване за опасност и насила по отношение на някогашната депутатка от Има Такъв Народ Христинка Иванова.

По неофициална информация на „ Флагман “ Радостин Василев желае въпросът да влезе за разискване в пленарната зала на Народното събрание (НС). Ако той не се откаже самичък от имунитета си, то решение по проблема следва да вземе Народното събрание. Теоретично Народно събрание може да предотврати правосъдното гонене по отношение на Василев и да гласоподава срещу настояването на основния прокурор. Това обаче е малко евентуално – първо, тъй като е непопулярно деяние, второ, следва да има солидни причини, и трето, нужно е болшинство, което в тази ситуация към някогашния министър на спорта няма по какъв начин да се получи. Неговата групировка разполага със единствено 64 народни представители.

Обичайно депутатите сами се отхвърлят от имунитета си с аргумента, че няма от какво да се тормозят и че по този начин ще потвърдят невинността си в съда. Може би последният случай, когато депутат се запъна, е с Веселин Марешки от „ Воля “ в 44-ото Народно заседание. Тогава се образува и краткотрайна комисия, която да се занимае с проблема.

По информация на „ Флагман “ Радостин Василев в този момент се надява такава комисия да не се привиква, а казусът да бъде прегледан непосредствено в пленарна зала. Каква е тактиката на депутата към този момент не е ясно. Възможно е той да изиска да употребява трибуната на Народното събрание в своя отбрана. Не е изключено да се цели и закъснение старта на правосъдния развой.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР