Бившият министър на културата Вежди Рашидов не разбира за какво

...
Бившият министър на културата Вежди Рашидов не разбира за какво
Коментари Харесай

Вежди Рашидов съжалява, че препоръчал Боил Банов за министър

Бившият министър на културата Вежди Рашидов не схваща защо е Министерство на културата и съжалява за номинацията на настоящия министър на културата на Боил Банов.

В утринния блок на Българска национална телевизия той посочи, че отдавна следи, че Министерството на културата приказва като Министерство на театрите. Според него настоящето управление на културното министерство не пази държавния интерес като да вземем за пример да отбрани функционалността на Червената къща, а не тя да се отдава чартърен или да се употребява за антибългарски диспути. Като образец за недобра работа на Министерство на културата Рашидов уточни и работата на галерията " Квадрат 500 " , от където нищо не се чува, нищо не се прави, а е на 50 метра от главната туристическа дестинация " Александър Невски " и в центъра на столицата.

Вежди Рашидов счита да организира диалог с премиера Борисов за Боил Банов , само че решението дали са има промяна в министерството, ще е на министър-председателя.
 Заплатите на артистите са обезпечени, успокоява Боил Банов
Заплатите на артистите са обезпечени, успокоява Боил Банов

Според него огромният проблем е при артистите на свободна процедура

Маргиналите в културата са моторите на света , поради които има държавни културни институции. Културата е каприз на лукса. Как капиталът, като не работи, да приказваме за просвета, запита някогашният културен министър.

По думите му културата доста от дълго време е в колапс, тъй като за нея не доближават парите постоянно . Според Рашидов е по-важно да се изясни кои са свободните специалности, тъй като те са моторът на културата. Свободните специалности в културата са онази машина, поради които има културни институции , посочи Рашидов, съгласно който да искаш пари е едно, а да правиш просвета - друго.
 Боил Банов за изложбата в Лувъра: Каквото каже БПЦ е със знак на Конституция
Боил Банов за изложбата в Лувъра: Каквото каже БПЦ е със знак на Конституция

По-късно той заяви, че галерия ще има, само че занапред ще се договаря

Като всичко останало и културата постепенно би трябвало да се възвърне и да се разсъни, само че огромните създатели, като маргиналите, както ги назоваваме, са най-големите мотори на международната просвета , акцентира Вежди Рашидов. Той обаче твърдо отбрани финансовия министър Владислав Горанов, че когато е употребявал думата " маргинал " е имал поради не хората в културата, а тези, които цялостен живот не са плащали осигуровките си. Рашидов уточни, че един ден България ще бере плодовете от активността на културните дейци в сянка.

Нужно е културата да притиска финансовите министри , с цел да може да ни имат доверие, другояче стискат портфейлите, посочи някогашният културен министър.
 Българска социалистическа партия още веднъж желае оставката на Боил Банов
Българска социалистическа партия още веднъж желае оставката на Боил Банов

Според социалистите той не показал геройство самичък да се отдръпна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР