Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, живеещ в самоналожено изгнание

...
Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, живеещ в самоналожено изгнание
Коментари Харесай

Бившият лидер на Каталуния Пучдемон участва в евроизборите

Бившият водач на Каталуния Карлес Пучдемон, живеещ в самоналожено заточение в Белгия, ще взе участие в изборите на 26 май за Европейския парламент като водещ претендент на своята партия в Каталуния, оповестява " Ройтерс ".

56-годишният Пучдемон избяга от Испания през октомври 2017 година, откакто Мадрид наложи директно ръководство на Каталуния. Богатият североизточен район едностранно разгласи самостоятелност въз основа на референдум, който се смята за противозаконен от испанските съдилища.

" Това е моментът да се направи още една стъпка за интернационализиране на правото на самоопределяне на Каталония от сърцето на Европа към целия свят ", разяснява Пучдемон в Туитър.

És el moment de fer un pas més per internacionalitzar el dret a l'autodeterminació de Catalunya des del cor d'Europa per a tot el món. pic.twitter.com/6vmwF4Ehsq
— Carles Puigdemont (@KRLS) March 10, 2019  Каталуния би трябвало да бъде самостоятелна страна в Европейски Съюз, има вяра Пучдемон
Каталуния би трябвало да бъде самостоятелна страна в Европейски Съюз, има вяра Пучдемон

Пучдемон приказва за очакванията да се прибера в родината си и Каталуния да се причисли към Европейски Съюз

Пучдемон и петима други някогашни каталунски водачи са в самоналоженото заточение в европейските страни и могат да бъдат задържани, в случай че се върнат в Испания .

Миналият юли испанските съдилища анулираха европейските заповеди за арест за Пучдемон, откакто немски съд постанови, че може да бъде екстрадиран в Испания, с цел да се изправи пред обвиняване за корист с обществени средства, н о не и за протеста, нещо, което Испания реши да не одобри .

От Белгия, Пучдемон о тново се кандидатира за локалните избори в Каталуния през декември 2017 година и бе препоръчан за президент с парламентарно болшинство, само че испанските съдилища не разрешиха опита му да поеме поста отвън страната .

Ориол Жункерас, водач на партията за самостоятелност ERC, който е съден в Мадрид с 11 други каталунски политици за ролята им в самодейността за разединение през 2017 година, също ще взе участие в европейските избори .
 Масов митинг на сепаратистите в Каталуния, стигна се до конфликти
Масов митинг на сепаратистите в Каталуния, стигна се до конфликти

Над 30 потърпевши, четирима арестувани...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР