Бившият конструктор, дизайнер и технически директор на Ферари - Мауро

...
Бившият конструктор, дизайнер и технически директор на Ферари - Мауро
Коментари Харесай

Почина легендарен дизайнер и технически директор на Ферари

Бившият конструктор, дизайнер и механически шеф на Ферари - Мауро Форгиери, умря на 87-годишна възраст. Той оказа помощ на италианския тим да натрупа огромна част от триумфите си във Формула 1 от средата на предишния век до 80-те години. " Легендите не умират! За нас е чест, че писахме история дружно. Ферари и светът на моторните спортове в никакъв случай няма да те не помнят ", пишат от тима в Туитър.

Форгиери, тогава на едвам 27-годишна възраст, бе назначен за механически шеф персонално от основателя на тима Енцо Ферари през 1961. Под негово управление трофеи завоюваха Джон Съртис (1964), Ники Лауда (1975, 1977) и Джоди Шектър (1979), а тимът взе седем шампионата при конструкторите и 54 победи.

Болидът Ферари 312Т, който бе негов дизайн, завоюва четири от купите при конструкторите и трите пилотски на Лауда и Шектър.

Лауда, който умря през 2019, написа в автобиографията си, че комбинацията от Форгиери и отборния управител Лика ди Монтедземоло е направила Ферари шампионски конструктор през предишния век.

" Форгиери бе извънреден инженер, а Лука знаеше по какъв начин да сервира на стареца (Ферари) това, което правят в гаража ", написа Лауда.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР