Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за ръководния

...
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за ръководния
Коментари Харесай

Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон отдръпна кандидатурата си за управителния пост в Каталуния, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Във видеообръщение Пучдемон предложи за претендент за районен водач Ким Тора. Петдесет и пет годишният Тора е народен представител от парламентарната група на " Заедно за Каталуния ". Той е юрист, публицист и издател. Издал е няколко книги за историята на Каталуния, показва на уеб страницата си каталунският парламент.

Каталунските депутати имат период до 22 май, с цел да изберат районен водач. Ако не се избере районен водач до тогава, Каталуния отива на предварителни избори.

Вече седем месеца Каталуния е в задънена улица, откакто испанските съдилища блокираха кандидатурите на няколко политици, тъй като са в чужбина или в пандиза. Испанският министър председател Мариано Рахой свика районни избори през декември, откакто разпусна предходното каталунско държавно управление за нелегално оповестяване на самостоятелност от Испания. Изборите обаче още веднъж бяха извоювани от борещите се за самостоятелност партии.

Предстои ръководителят на каталунския парламент Роже Торен да издигне публично кандидатурата на Ким Тора и да я предложи да разискване и избор в законодателния орган.

Дебатите за това се чака да бъдат при започване на идната седмица. Кандидатът може да разчита по принцип на болшинство от гласовете в Народното събрание, с помощта на поддръжката на консервативната сепаратистка партия " Заедно за Каталуния " и другата огромна сепаратистка партия " Републиканска левица на Каталуния ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР