Бившият кандидат-депутат от Реформаторския блок и зъболекар д-р Валентин Павлов,

...
Бившият кандидат-депутат от Реформаторския блок и зъболекар д-р Валентин Павлов,
Коментари Харесай

Зъболекар с висящо дело за смъртта на дете в медицинския щаб за коронавируса

Бившият кандидат-депутат от Реформаторския блок и ортодонт доктор Валентин Павлов, който е обвиняем за гибелта на 14-годишно дете в клиниката му "ЕО Дент " влиза в Медицинския съвет, който ще поучава премиера за ковид, написа legalworld.bg.

В неделя, на ексклузивен брифинг от Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов заяви, че държавното управление се нуждае от основаването на Медицински съвет, който да подкрепя министрите във взимането на икономическите и обществени решения.

Във вторник проф. Коста Костов, който е професор по белодробни заболявания и съветник на УМБАЛ "Света Анна "-София и ръководител на основания от Борисов Медицински съвет, разгласи имената на екипа си.

Сред тях блестящо се открои името на доктор Валентин Павлов, чието дело към момента се намира във Върховния касационен съд (ВКС) и не е решено.

А каква е историята на доктор Павлов? Трагедията с 14-годишния Алекс Иванов се случи на 14 юни 2016 година Той бил признат за интервенция на киста на долната челюст, която била направена под цялостна анестезия от доктор Павлов.

Според констатацията на комисията, която бе образувана по случая, непосредствена причина за настъпилата гибел на 14-годишното момче е остра сърдечна и дихателна непълнота вследствие на малигнена хипертермия.

В хода на следствието бе открито, че на 14 юни 2016 година 14-годишният Алекс постъпва на лекуване в клиниката на Павлови за премахване на киста в лявата част на долната челюст.

Д-р Валентин Павлов оперира детето под обща ендотрахиална упойка, откакто еднолично и без консултация с анестезиолог насрочва интервенцията под цялостна анестезия, посредством обща интубационна упойка.

Клиниката обаче не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна упойка, ако възникне затруднение.

На родителите Албена и Валери Иванови им е било обяснено, че става въпрос за "рутинна намеса ", като следствията могат да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Състоянието на детето обаче внезапно се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия-152 удара в минута, затруднено дишане и нараснало обособяване на въглероден диоксид.

След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко положение, анестезиологът доктор Филипова не е приложила нужното лекарство, което не било налично в клиниката.

След като положението на момчето не се подобрило, доктор Павлов се обадил на "линейка ", предоставена от санитар в "Пирогов ", която обаче нямала нужното съоръжение, нито медицински екип.

Така Алекс Иванов не е бил превозен до "Пирогов " с нужната за това инсталация. Детето е признато в "Пирогов " в 16 ч. в положение на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е установена гибелта му.

Според обвиняването клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост, ако възникне затруднение и доктор Павлов е знаел за това.

Детето получило тахикардия, затруднено дишане и други признаци, за които предизвестява листовката на употребяваната от доктора анестезия. В същото напътствие написа, че в сходни случаи би трябвало неотложно на пациента да се бие венозна инжекция от донтролен натрий.

Фатални били 15-20 минути, само че повече от час детето не получило този медикамент, който не бил разполагаем в клиниката, настояват още от прокуратурата.

Заедно с доктор Павлов подсъдими по делото са още и брачната половинка му Венета Павлова и доктор Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ ". През май 2018 година Софийският градски съд осъди доктор Павлов на 3 години условно поради гибелта на 14-годишното дете.

През ноември м.г. обаче скандалният арбитър Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд (САС), който е и ръководител на политически подвластния Съюз на съдиите в България, произнесе следващата си оправдателна присъда и изцяло оневини доктор Павлов.

Това не е първият случай на "странно " решение на сформира, които Калин Калпакчиев ръководи. На 9 август м.г. тричленен правосъден състав на САС с ръководител точно Калпкачиев анулира доживотната присъда без право на подмяна на Герман Костин, упрекнат за убийството 5-годишния Никита, чието тяло бе намерено в куфар край Пасарел.

Малко по-късно, в края на септември м.г. името на ръководителя на ССБ бе отпред на шумния скандал с освобождението от пандиза шест години и половина по-рано на килъра Джок Полфрийман.

Останалите подсъдими в процеса против доктор Павлов изненадващо обаче са получили удостоверение от състава на Калпакчиев на условните си присъди, постановени от Софийски градски съд – по три години условно за брачната половинка му Венета Павлова и доктор Йонна Филипова.

Към момента делото към момента е висящо пред Върховен касационен съд, а някогашният претендент за народен представител и сегашен член на Медицинския съвет на премиера към момента се води обвиняем.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР