Бившият икономически съветник на Владимир Путин – Андрей Иларионов, разказа

...
Бившият икономически съветник на Владимир Путин – Андрей Иларионов, разказа
Коментари Харесай

Фурор! Ето го менторът на Путин

Бившият стопански консултант на Владимир Путин – Андрей Иларионов, описа сензационно в изявление за канала Ходорковски Лайв, че менторът и индивидът, който е оказал помощ най-вече за оформянето на възгледите на съветския президент е не различен, а актуалният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ и някогашен дипломат в Русия Уйлям /Бил/ Бърнс.

След като напуща президентската администрация през 2021 година, Иларионов работи като помощник в американския институт „ Катон ”.

Заради текст, където съпостави завладяването на Капитолия на 6 януари 2021 с подпалването на Райхстага от нацистите и като мотив за репресии против поддръжниците на Тръмп и Републиканската партия, той бе уволнен от института. 

Повод да приказва пред Ходорковски Лайв за Андрей Иларионов е изявлението, обещано от Бил Бърнс на конференцията на „ Файненшъл Таймс ” на 7 май, където той споделя по какъв начин Путин „ не има вяра, че може да си разреши да загуби тази война ”, предава " Марица ".

Малко по-късно някогашният държавен секретар Хенри Кисинджър разгласи, че Украйна би трябвало да се откаже от част от териториите си и да търси мир с Путин.

Същата концепция бе оповестена в огромен публицистичен материал в „ Ню Йорк Таймс ”. И възмути доста хора по света, които считат, че Русия би трябвало да бъде осъдена за експанзията и закононарушенията си.

„ Мнозина мислиха, че след зверствата в Буча, в Харков, в Сума, в Бородянка и още на стотици други украински места остарялата позиция на приятелите на властнически и тоталитарни режими ще бъде жигосана вечно. Но тя взе връх и мина интензивно в нахлуване от 7 май тази година! Влиянието на Бил Бърнс /посланик в Русия сред 2005 и 2008 – б. р./ за образуването на нападателните възгледи на Путин, аз смятам за доста значително. Точно той научи Путин на три значими хрумвания, които до този миг съветският президент не бе артикулирал обществено, а и може би не осъзнаваше ”, споделя Андрей Иларионов.

Първата концепция на Бърнс е, че нито Грузия, нито Украйна би трябвало да бъдат допускани в НАТО. Възможно е до тогава Путин да е имал такива хрумвания, само че той в никакъв случай на е приказвал за това.

„ В 2003 година, когато бе на конференция с Леонид Кучма, на въпрос по какъв начин се отнася на допустимо участие на Украйна в НАТО, той отговори в открит текст: „ Отнасям се обикновено – това е суверенно решение на Украйна. От страна на Русия няма да има никакви трудности и ограничавания ”. В 2004 се случи следващата вълна на уголемение на НАТО. 7 страни станаха членове на блока. Путин не направи никакви изявления срещи това. Нямаше и възражения или трудности от съветското управление ”, напомня Андрей Иларионов. 

Освен срещу Украйна и Грузия, Бърнс счита, че разширението на НАТО на изток след 1997 е „ неприятно ” и на това би трябвало да се противодейства. 

„ Бил Бърнс научи Путин на още една значима идея – тази за свръхдържавите и свръхинтересите им. В съветските политически кръгове второто получи названието „ Сфера на привилигерованите ползи ”. Това е завършената идея на  руската политика, която се прояви през 2008 година.

Главен „ оценител ” на тези хрумвания стана самият Путин. При отпътуването на Бърнс от Москва, съветският президент му даде персонална визита. Това е единственият път за над 20 години работа, когато той прави това с дипломат. Тогава той топло му благодари за това, „ той има скъп принос в оценката на актуалния свят ” – изтъквам покрай текста думите на Путин.

За Путин това е интелектуален и геополитически принос, получен персонално от Бърнс ”, споделя съветският икономист. Според него, януари 2006-та може да се фиксира като началото на подготовката на огромна война в Европа.

„ Тогава потеглиха диалози сред разнообразни представители на кремълската администрация, че огромна война в Европа е неизбежна и тя ще стане евентуално през 20-те години на 21 век. Никой не споделяше с кого ще се води война – единствено, че ще има огромна война. Тогава Руската федерация стартира лудо да усилва златните си запаси. Тръгна и превъоръжаването на съветската войска. За 15 години за това бе изхарчен над трилион $. Това е материалната подготовка към войната ”, изяснява Иларионов.

От Ходорсковски Лайв питат за какво Бърнс е „ въоръжавал ” противника си с талкова рискови хрумвания?

Според съветския икономист, за Уйлям Бърнс Путин не се явява геополитически съперник. 

„ Американецът е от известната школа на „ Реалистите ”, която я има в Съединени американски щати и в Западна Европа. Тяхната позиция не произлиза от концепцията, че всички нации и страни са равни. Школата на Реалистите споделя друго – в Международните работи тъждество сред страните няма. Според тях, има супердържави и те си имат въздействие. Важен инструмент на интернационалните връзки се явява концепцията за салдото. Търсенето на този баланс се явява най-важната цел в търсенето на интернационалната политика ”, изяснява Андрей Иларионов. 

Към това политическо направление принадлежат Хенри Кисинджър, теоретикът Джон Мешайър и сегашният асистент по Национална сигурност Джейк Съливан. Президентът Джо Байдън се намира под огромно въздействие на тази политика. 

„ Това са авторитетна група хора, които в този момент получиха лостовете на властта и които в този момент осъществят своите хрумвания за света. Този тип хора - като Бърнс, просто срещнаха Путин със своите възгледи. А той ги откри забавни и потребни за него.

Те му разрешават да осъществя своите проекти, с помощта на това, че знае че има такива хора на Запад. Те те му дават сигнали, че по този начин може да се работи и че те го схващат ”, изяснява руснакът. 

Путин счита ли че губи войната откакто непрекъснато трансформира задачите й?

Според Иларионов, задачите не са се изменили – те си остават същите, а по тази причина, че риториката е друга, няма нищо учудващо. 

„ Той се вслушва деликатно в това по какъв начин се одобряват думите му и се нагажда към това. Целта си остава възобновяване на т. н. „ Историческа Русия ” – това е цяла Украйна, всички територии на Беларус и Прибалтийските страни, Приднестровието и Молдова. Тази цел неведнъж е оповестявана и тя е написана в публикацията на Путин, която той разгласява на 12 юни предходната година. Там приказва за „ обединен народ ” сред Русия и Украйна ”. Министърът на защитата Шойгу задължи тази публикация да бъде прочетена във всички военни елементи и да стигне до всеки боец. Същото е правено с изявлението на Сталин преди окупацията на източна Полша в 1939 година. Подходът е същият ”, уверен е съветският икономист.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР