Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с

...
Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с
Коментари Харесай

Обвиниха Лаура Кьовеши за подкуп и лъжесвидетелстване, тя поиска отвод на прокурора

Бившият основен прокурор на румънската Национална дирекция за битка с корупцията Лаура Кьовеши беше упрекната в корист със служебно състояние, взимане на рушвет и лъжесвидетелстване, оповестиха румънски медии. 
 Румъния прикани Лаура Кьовеши на разпит в деня, когато трябваше да отпътува за Брюксел  Румъния ще направи всичко допустимо Лаура Кьовеши да не стане eвропейски основен прокурор
Кьовеши беше призована да се яви на разпит по обвиняванията деня, в който трябваше да замине за Брюксел, с цел да взе участие в процедурата по желание на основен прокурор на новата Европейска прокуратура

Делото е формирано през декември предходната година по сигнал на някогашния народен представител Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, откакто бе изпратен на съд по няколко каузи за корупция. Той твърди, че Кьовеши му е поискала през 2011 година 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на някогашния финансов шеф на рухналия Национален капиталов фонд Николае Попа, който бе наказан на 15 години затвор.

Прокурор по делото пък е Адина Флоря. Тя беше препоръчана за поста основен прокурор на дирекцията за битка с корупцията от правосъдния министър Тудорел Тоадер, който в профил Кьовеши от поста, само че кандидатурата ѝ беше отхвърлена от президента Клаус Йоханис. 

Лаура Кьовеши настоя Флоря да си направи отказ. 

Кьовеши разяснява, че делото ще се отрази на кандидатурата ѝ за основен прокурор на Европейската служба, за която тя се обрисува като любимец. Тя обаче акцентира, че ще продължи напред с кандидатурата и ще се яви на чуването в Европейския парламент на 26 февруари. 

Според нея не е съвпадане, че делото против нея е формирано тъкмо сега на оповестяването на кандидатурата ѝ за началник на Европейската прокуратура. 

Докато Кьовеши беше на разпит пред постройката на Главната прокуратура се събраха стачкуващи, с цел да изразят поддръжката си за нея. 

Румънският министър на правораздаването Тудорел Тоадер разгласи по-рано, че ще направи всичко по силите си, с цел да блокира кандидатурата на Лаура Кьовеши за началник на Европейската прокуратура. 

Очаква се Европейската прокуратура да проработи от 2020 година и да проверява и изправя пред съда причинителите на закононарушения, които засягат финансовите ползи на Европейски Съюз, трансграничните случаи на корупция, пране на пари и данъчни измами, при които вредите са на стойност над 10 милиона евро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР