Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с

...
Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши e поискала отвод на прокурора по делото срещу нея

Бившият основен прокурор на румънската Национална дирекция за битка с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши, която през днешния ден се яви на разпит в Специалния отдел за следствие на магистратите в границите на Главната прокуратура, съобщи, че ще продължи напред с кандидатурата си за началник на Европейската прокуратура и ще се яви на чуването на 26 февруари в Европейския парламент, съобщи Аджерпрес.

На излизане от прокуратурата тя съобщи, че е била осведомена, че има качеството на обвинен по дело, в което е упрекната в корист със служебно състояние, взимане на рушвет и лъжесвидетелстване.

Кьовеши сподели също, че е поискала отказ на прокурора по делото и на основния прокурор на отдела.

Прокурор по делото е Адина Флоря, която беше препоръчана от министъра на правораздаването Тудорел Тоадер за основен прокурор на НДБК след отстраняването на Кьовеши предходната година, само че кандидатурата й беше отхвърлена от президента Клаус Йоханис.

Делото е формирано през декември 2018 година след сигнал на някогашния народен представител Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, откакто бе изпратен на съд по няколко каузи за корупция.

Снимка: Reuters

Гица твърди, че през 2011 година Кьовеши е поискала от него 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на някогашния финансов шеф на рухналия Национален капиталов фонд Николае Попа, който бе наказан на 15 години затвор.

Кьовеши съобщи, че делото ще се отрази на кандидатурата й за основен прокурор на Европейската прокуратура – служба, за която тя се обрисува като любимец досега.
Протест в поддръжка на Кьовеши пред румънската Главна прокуратура "Кьовеши - в Брюксел, оставка Тудорел ", гласят някои от плакатите
" Със сигурност ще бъде наранена кандидатурата, по която действам сега. Аз ще продължа напред. Ще се показва на чуването на 26 февруари в Европейския парламент, както бяха призована. Дотогава от претендентите би трябвало да бъдат изминати още стадии. Ще мина и през тях ", уточни Кьовеши.

Според някогашния основен прокурор на НДБК не е съвпадане, че това дело беше формирано против нея точно сега на оповестяването на кандидатурата й за управлението на Европейската прокуратура.

" Не е съвпадане. От две години и половина съм унизена. Наказателни тъжби, дисциплинарни искове. Имам четири дисциплинарни желае, имам 18 наказателни каузи. Не съм единствената в тази обстановка. Всички, които си вършеха работата в магистратурата, имат проблеми.

Председателката на Върховния съд има дисциплинарен иск, членовете на Висшия съвет на магистратурата, които са по-гласовити, са разследвани дисциплинарно. Прокурорите и съдиите, които разясниха правосъдните закони, са разследвани дисциплинарно ", съобщи още Кьовеши.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР