Бившият главен прокурор и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров вече

...
Бившият главен прокурор и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров вече
Коментари Харесай

ДАНС води разследване срщу шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров

Бившият основен прокурор и ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров към този момент е с лишен допуск до класифицирана информация. Това настояват източници на БТВ. Срещу него се води следствие в ДАНС.

Припомняме, че през вчерашния ден (13 януари) стана ясно, че Цацаров ще освободи поста си до 1 март.
Надежда Йорданова: Оставката на Цацаров няма да спре промяната в КПКОНПИ
„ Оставката на ръководителя на КПКОНПИ е персонален акт, само че това по никакъв метод няма да спре вижданията и прилаганията на промяната н...
Прочети повече
Това събощи самият той за вестник 24 часа като коментар на подготвяните от правосъдното министерство и група депутати законодателни промени, които ще доведат до делене на Антикорупционната комисия на два обособени органа. Един, който да проверява корупция, и втори, който да се занимава с конфискация на нелегално добитото имущество и спора на ползи, се споделя още в обявата.

" Ще разясня заявените планове за законодателни промени идната седмица, откакто извърша своето решение да подам оставка като ръководител на КПКОНПИ. Ще желая да бъда освободен от тази служба, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния доклад за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този доклад ще приказват повече от празните политическите заявления и обвинявания. Разбира се, ще разглася ясно и претекстовете за оставката си ", гласи писменият отговор на някогашния основен прокурор, изпратен до изданието.

Малко повече от 2 години 55-годишният правист управлява Антикорупционната комисия. Сотир Цацаров встъпва като неин ръководител на 20 декември 2019 година, откакто първият й началник Пламен Георгиев подава оставка поради скандал с нелегално барбекю върху терасата на своя дом и отпътува като консул във Валенсия.

Юридическата кариера на пловдивчанина Сотир Цацаров започва през 1991 година, когато приключва право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. След като се дипломира като правист, Цацаров се връща в Пловдив и на 1 октомври 1992 година е бил назначен като арбитър в Асеновград. Остава там до 1998 година, когато си потегля като ръководител на локалния областен съд. Между 1998 и 1999 година е зам.-шеф на Пловдивския областен съд, а по-късно 14 години - до 2013 година, е негов ръководител. През есента на 2012 година е номиниран от 7 члена на Висшия правосъден съвет за основен прокурор. Освен него в процедурата вземат участие Галина Тонева и Борислав Сарафов. На 20 декември е определен за основен прокурор с 18 гласа " за ". Президентът Росен Плевнелиев подписва указа за назначението му още на идващия ден - 21 декември. На 11 декември 2019 година Народното събрание го избира за началник на КПКОНПИ.
Сотир Цацаров подава оставка, само че от 1 март
Председателят на Комисията за попречване на спора на ползи и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цаца...
Прочети повече
Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР