Бившият главен поркурор на държавата Иван Гешев публикува обширен пост

...
Бившият главен поркурор на държавата Иван Гешев публикува обширен пост
Коментари Харесай

Иван Гешев хвърли светлина върху Барселонагейт

Бившият основен поркурор на страната Иван Гешев разгласява просторен пост във фейсбук по отношение на случая " Барселонагейт " и в действителност ли неговата отминалост е изтекла. 

Ето какво написа той, представен от Евроком:

Тази седмица още веднъж имаше „ взрив “ от медийни изявления и тиражиращи внушения, че „ отминалостта на наказателното гонене по „ Барслелонагейт “ все още на настояването на имунитета на Бойко Борисов е била изтекла. Стигна се даже и по-далеч - това изказване стартира да се употребява като мотив, че делото би трябвало да бъде прекъснато от прокуратурата.

Това е следващият опит за оказване на политически напън за преодоляването на правосъдната власт от политиците. Те за следващ път не регистрират обстоятелството, че към момента разделянето на управляващите е главен принцип в страната, защото препоръчаните от тях скандални промени в Конституцията към момента не са признати.

За нас няма подозрение, че главната цел на тази интервенция е решаването на основни следствия в прокуратурата против някои от водещите политически фигури.

Актуален образец за това е внушението, прокарвано посредством медиите, че по делото „ Барселонагейт “ е изтекла отминалостта и то следва да бъде прекъснато, а пък настояването за свалянето на имунитета на конституционния реформатор-народен представител Бойко Борисов да бъде оповестено за незаконосъобразно.

Някои стигат единствено дотук като водещи заглавия, а други внасят незадълбочено уточнението, че се касае единствено за приключване на относителната отминалост. Никъде обаче не се конкретизира по кой тъкмо от квалифицираните текстове за закононарушението " пране на пари “ от Наказателния кодекс (чл.253) е изтекла тази отминалост и няма ли и спомагателни доказателства за действия по квалифицираните текстове на чл.253 от Наказателния кодекс.

С цел правна точност и с цел да не бъдат въвеждани в подвеждане и манипулирани българските жители, следва да се изясни, че съществуват голям брой хипотези към главния текст за „ пране на пари “, като за всяка от тях отминалостта е друга. Една е, в случай че се касае за средства, добити посредством тежко съзнателно закононарушение. Друга е, в случай че са добити посредством активност на проведена незаконна група, трета – в случай че средствата са в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък.

Логичните въпроси, които следват тук са: по какъв начин е изтекла тази относителната отминалост, не става ли въпрос за политически напън върху правосъдната власт или се търси мотив от страна на прокуратурата за преустановяване на делото?

Развиването на тези в общественото пространство и от страна на прокуратурата, за преустановяване на делото заради изтекла погасителна отминалост по проблема “Барселонагейт ” също не може да бъде подминато. Това е значимо по няколко аргументи.

Първата е юридическата посредственост на изказванието, че защото по делото няма повдигнато обвиняване, е изтекла отминалостта за осъществяване на наказателно гонене от страна на прокуратурата.

Нашата теза е, че отминалост е изтекла само и единствено, в случай че действието разкрива белезите на съставите по чл.253, ал.1 и ал.2 от Наказателния кодекс. Общоизвестен обаче е фактът, че с по този начин нареченото “изпрано имущество ” през 2013 година е придобит парцел в Барселона, Испания. Общоизвестен е и фактът, че този парцел не е елементарен апартамент, къща или вила, а се касае за имение. При това състояние от справедлива страна вярната подготовка на закононарушението е тази по чл.253, ал.5 от Наказателния кодекс, тъй като добитото със средства с незаконен генезис имущество е на стойност покриваща белега “особено огромни размери ”. За 2013 година по отношение на минималната работна заплата изключително огромни размери е сума по-голяма от 43 400 лв.. Дали това имение, добито пред 2013 година в Барселона, е коствало по-малко от 43 400 лв. всеки може самичък да си отговори.

Също по този начин отминалост не е настъпила и за подготовка по чл.253, ал.4 – действието е осъществено със средства или имущество, за които деецът или лицето, купуващо, е знаело или е предполагало, че са са с незаконен генезис и че този незаконен генезис е от осъществени тежки умишлени закононарушения. Корупцията е тежко съзнателно закононарушение както и закононарушението по работа.

На второ място е значимо и да се зададе въпроса за какво правоохранителните органи на страната, вместо да положат всички старания за откриване на обективната истина, съзнателно вършат внушения в интерес на съответно лице, като стартират тезата за „ изтекла отминалост “ по делото „ Барселонагейт “.

Това е освен юридически несъвършен и манипулативен метод, само че е и действително уронващ престижа на правосъдната власт. Да, лансирането на сходна теза обслужва ползи, само че не тези на правосъдната власт, обществото и справедливостта. Целта е само да се решат политическите проблеми на водача на ГЕРБ, Бойко Борисов – бързо и в този момент.

Пералнята продължава да работи

Относно „ борците с корупцията “ Кирил Петков, Христо Иванов и компания, Бойко Борисов в действителност се оказа единствено маркетингов зложелател. Това не го споделяме ние, а е персонално признание на Кирил Петков, че до неотдавна най-корумпираният за него политик е единствено маркетингов зложелател и че ще се наложи да го изперат. Откровение, подкрепено от последвало „ заключение “ на колегата му Христо Иванов, че „ просто няма различен вид, по този начин е решил народът “ - там била виновността, разбирате ли, в народа.

Неудобните, само че значими за обществото обстоятелства като корупция и търговия с въздействие в редиците на партии като ПП-ДБ, техните спонсори, свързани с комунистическата Държавна сигурност и олигарси необичайно за какво са пропуснати от всички тези медии, които се пробват към този момент месеци наред да заблудят хората, че имунитетът на Бойко Борисов е към този момент без значение. Между другото, някой знае ли към този момент какъв брой месеца имунитетът на Борисов се крие в някое чекмедже? Входиран ли е в деловодството на Народното събрание от ротационния ръководител на същото - господин Росен Желязков? Никой не знае. За всички обаче към този момент е ясно, че отводът на водача на ГЕРБ от депутатска отбрана е бил подправен – спектакъл пред плебса.

Затова в този момент питаме ръководещите: Вие коя корупция желаете да гоните? Корупцията като цяло или единствено тази, която пречи на избрани корупционни планове?

Вашите схеми станаха еманация на корупцията по най-високите етажи на властта и това към този момент го вижда всяко дете. Наричате го интрига, само че това е суровата реалност. И къде е в този момент самостоятелната правосъдна власт? По този метод ли виждате по този начин наречената правосъдна промяна - преодоляване на правосъдната власт, защита за схемите и изпиране на корумпираните политици?

Идва време за интервенция “Чисти ръце ”!``

Toва написа някогашният основен прокурор Иван Гешев във ``Фейсбук``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР