Бившият футболист на ЦСКА и голмайстор №1 на Първа лига

...
Бившият футболист на ЦСКА и голмайстор №1 на Първа лига
Коментари Харесай

Петър Жеков за червените: Оттук нататък трудно може някой да ги спре

Бившият футболист на ЦСКА и голмайстор №1 на Първа лига Петър Жеков показа пред “Тема Спорт”, че отборът ще върви единствено нагоре през този сезон. Легендата на " армейците " изрази усещанията си за новия нападател Мауридес, крилата и отбраната на отбора. Той разяснява и работата на Нестор Ел Маестро от началото на сезона. Жеков дефинира като доста положително представянето на ЦСКА-София в евротурнирите и показа, че е впечатлен от отношението на притежателя на клуба Гриша Ганчев към всички, свързани с " алената " концепция.

Г-н Жеков, за какво ЦСКА не съумя да вземе нищо от гостуването си в Разград?
– Как да вземе нещо, откакто играха 11 против 14 души. Но момчетата се показаха съгласно опциите си, тъй като към момента не са задоволително обиграни. В момента още не могат да си оказват помощ и подсказват добре – едните не знаят български, а другите португалски. Не могат да си кажат по кое време топката да бъде гардирана и по кое време по-бързо отиграна, тъй като идва човек зад тях. Има някои първи проблясъци за схващане в обособените звена на терена, само че към момента не е, както би трябвало да бъде. Чувам, че след Нова година ще се вземат още играчи. Трябва по-късно да играят до лятото, с цел да свикнат с колектива, и към този момент през новия сезон да се започва с отракан тим и в шампионата, и в Европа. Както да вземем за пример е в Лудогорец. От доста години играят с съвсем едни и същи играчи. Познават се доста добре на терена – кой, по кое време и къде да нападна. Играчите на ЦСКА към момента не го могат това, само че има първи проблясъци и тимът през тази година ще се показа доста по-добре, в сравнение с през предишния сезон.

Може ли ЦСКА да се счита за сериозен претендент за купата?
– Да, има доста време до края и тимът ще се усъвършенства още повече. Тази година ще е по-различно.

Наскоро споменахте, че Мауридес е по-добър от Фернандо Каранга. Какво имате да допълните по този въпрос?
– По-добър е, тъй като топката удряше Каранга и влизаше. Мауридес търси непрекъснато топката, връща се обратно, оказва помощ в отбрана, стопира и подава. Особено с глава играе необикновено. Но съотборниците му към момента не знаят по какъв начин да го употребяват и да играят с него. Не са привикнали един с различен. Трябва им още време за напасване. Имаше обстановка, при която той връща топката с глава, а те си мислеха, че ще стреля към вратата. Все още чисто и просто нямат нужния синхрон. Играят неотдавна дружно и е мъчно първоначално,
тъй като пристигнаха доста нови, а други си потеглиха.

Какво е мнението ви за Нестор Ел Маестро след първите мачове отпред на ЦСКА?
– Говорихме си с него по време на мачовете от Лига Европа. Опитахме се да му оказваме помощ и той сподели, че ще се вслуша в препоръките ни. Не желаеме да му се бъркаме в работата. Все още е млад, единствено на 35 години е. Външно не показва някакви страсти, само че виждаме, когато тимът вкара гол, какъв брой е прочувствен. След победното попадение против Славия се плъзна и по колене на терена (смее се). Още е рано да се каже дали се вижда работата му, само че има нещо малко. След всеки минал мач ЦСКА ще наподобява по-добре.

Как виждате офанзивната мощност на отбора по крилата?
– На Тиаго не му е мястото на крилото. Ако там беше Жоржиньо, ЦСКА нямаше да загуби нито в Копенхаген, нито в Разград, само че за жалост той е контузен. Жоржиньо е доста добър състезател, а когато дружно с Десподов и Мауридес са на терена, ситуацията става напълно друго. Навремето по този начин бяхме Димитър Марашлиев, Цветан Атанасов и аз, само че ние бяхме българи и знаехме авансово какво да вършим. Сега за новите, до момента в който свикнат дружно, се изисква време. Лошото е, че Жоржиньо ще пропусне още мачове поради травмата, която получи против Славия. При мен ситуацията беше същото, когато бях 17-годишен. В третия мач вратарят ми стъпи на крайници при една висока топка. Аз играх с глава, паднах първи на земята и той при приземяването си ми стъпи на глезена. Цял живот съм играл със стегнат десен крайник. Не смеех да изляза на терена, без да съм си стегнал крайници с бинт. От трите връзки бях скъсал една, а другата беше залепнала и никой нищо не ми беше споделил. А в този момент е по-напреднала медицината и ще се стартира лекуване незабавно. До края на кариерата си играх с превързан десен крайник.

Защитата ли се обрисува като най-колебливото звено в тима?
– В средата и нахлуване отборът е доста по-добре, в сравнение с в отбрана. То си проличава. При тях не е проблем толкоз езиковата преграда, а това, че всеки мач се играе с разнообразни футболисти в отбранителен проект. Един мач е осъден Бодуров, а в другия някой различен играч… Откакто стартира сезонът, надали има 3 следващи мача, в които двама централни защитница да са играли дружно. Но съгласно мен с течение на времето ще се заздрави защитата.

Трябва ли да се вземе нов ляв бранител, откакто Жеферсон е трайно контузен и на негово място играе младият Ангел Лясков?
– Не мога да кажа нищо, тъй като не желая да се греша на никого в работата. Просто чух, че през зимата ще се вземат още няколко играчи, с цел да се заздрави отбраната, и нападател за усилване на конкуренцията в офанзива. В средата тимът няма проблеми. Рубен Пинто и Тиаго са доста положителни. Последният не е за крило, а се оправя чудесно в средата. Ангел Лясков към момента е млад и му липсва опит. Нормално е да прави неточности. Почти постоянно оставя човек зад тила си. Така стана и в Копенхаген. Хубаво при него е, че доста тича и се включва в офанзива, само че е значимото да брани, да знае по какъв начин да се пази. Първо свърши работата, за която си подложен, а по-късно другата. Но към момента са зелени, не са минали школи. Преди това загатнах двамата португалци – Пинто и Тиаго. Много пипат топката, стопират я, подават я. При нашите момчета е по-трудно прекъсването и непрекъснато им бяга. Тя би трябвало да се лепи. Има един израз – “Все още не сме готови”. Но виждам хъс и мощ в българите.

Какви позитиви може да се извлекат от присъединяване този сезон в Лига Европа?
– Като за първи път от толкоз години несъмнено положителни. Гриша Ганчев каквото е направил с тима е за положително. Никой различен до момента не го е правил по този метод. Отношението му към отбора и околните до ЦСКА хора е извънредно. Аз съм в тима от 1968 година и съм упражнявал Христо Стоичков, Любо Пенев и Емил Костадинов. Бил съм и при други управления, само че като него не е имало подобен човек. Той сподели, а и го казахме на футболистите, че имат поддръжка в негово лице. Макар че са изгубили има човек, който седи, гледа и знае защо става на въпрос.

Преди паузата за националните тимове ЦСКА играе поредно в София с Верея и Ботев в Пловдив. Изглеждат ли като изцяло вероятни шестте точки от двата мача за по-спокойна работа по време на интервала без публични мачове?
– За печеленето на тези шест точки съгласно мен няма да има никакъв проблем. Много мъчно оттук насетне някой може да победи ЦСКА. Ще се върви единствено нагоре.
Първа лига 6 кръг, неделя 26 август  ЦСКА-София 21:00  Верея (Стара Загора)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР