Бившият финансов министър на България Милен Велчев не даде добра

...
Бившият финансов министър на България Милен Велчев не даде добра
Коментари Харесай

Милен Велчев: Изразходват се безсмислено ресурси, които могат да бъдат насочени по-правилно

Бившият финансов министър на България Милен Велчев не даде добра оценка на ограниченията против инфлацията, които държавното управление разгласи.

" Въпросът е по какъв начин са ориентирани ограниченията, тъй като едно е да доближат до хората, които имат действителна потребност, и те не са множеството хора в обществото, а друго е да стреляш като с топ към врабчета, да разхвърляш пари към всички и в последна сметка по-голямата помощ да доближи до тези, които нямат такава потребност. Изразходват се безсмислено запаси, които могат да бъдат ориентирани по-правилно и да имат по-добър резултат ", сподели той в ефира на БТВ.

Запитан правилни ли са прогнозите на специалисти, че инфлацията у нас ще стигне до към 20 % в идващите месеци, той отговори: " Мисля, че специалистите са по-прави от държавното управление, за жалост. Защото и тези ограничения и фискалната политика на държавното управление е мощно проинфлационна. И както до момента държавното управление ни уверяваше, че инфлацията ще е преходна и краткосрочна, няма да е над 10 %, в този момент виждаме, че последните индикатори са над 14 %. Тази инфлация стартира не в България, а в Европа и светът, само че неслучайно всеки месец българските индикатори са по-високи отколкото в Еврозоната. Когато в Германия инфлацията беше над 5 %, тук беше над 10. Сега за април в Еврозоната е 7,4 %, тук е над 14. С нулевата ставка на Данък добавена стойност ще се стигне единствено до евентуални вреди ". 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР