Бившият енергиен министър Трайчо Трайков изказа известен скептицизъм към идеята

...
Бившият енергиен министър Трайчо Трайков изказа известен скептицизъм към идеята
Коментари Харесай

Държавата може да продава евтино гориво, но няма да е на печалба

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков изрече прочут песимизъм към концепцията на страната да се включи в бизнеса с горива като търговец на дребно и притежател на данъчни хранилища, които да дава на други търговци. Според Трайков е било доста по-добре страната да е в ролята си на регулатор.

"Подозираният картел си развява коня към този момент 10 години както си изиска. Комисията за защита на конкуренцията постоянно е серпантина на един милиметър преди да потвърди картела. Вместо да ги санкционират с 10 % от оборота, Комисия за защита на конкуренцията ги задължи да не си разгласяват цените на едро на уеб страницата. Щом Комисия за защита на конкуренцията не съумя да ги спре, трябваше да се намеси страната в данъчните хранилища и да направи по този начин, че услугите да се оферират на цени, които да се контролират от страната, тъй като над 80 % от складовете за бензин и над 90 % от складовете за дизел са под контрола на една и съща група компании ", разяснява Трайков и добави, че вместо да наложи надзор над въпросните данъчни хранилища, страната реши да влезе в играта като търгове, а регулацията е щяла да бъде доста по-лесно начинание, в сравнение с да се играе по разпоредбите като останалите търговци

В понеделник държавното управление утвърди законопроекта за основаване на Държавна петролна компания. Основната цел на компанията ще бъде да поеме всички функционалности на държавния запас за предпазване и възобновяване на запасите на петролни енергийни артикули. Освен това обаче проектите са да бъде сътвори верига от нови бази и бензиностанции. Според "Дондуков 1 " това ще се усъвършенства конкуренцията на пазара на горива в страната и ще бъде в изгода и на крайните консуматори, тъй като ще се усили броят на данъчните хранилища в бранша на горивата.

Държавните бензиностанции ще са 100 на брой в началото. Те ще бъдат построени в обитаеми места, където огромните вериги не построяват обекти, както и на първокласните пътища и автомагистрали. Според финансовия министър Владислав Горанов, в случай че държавните бензиностанции ценообразуват рационално, ще дават цена, сходна на останалите, или по-добри.

"Считам, че това е последният ход, който страната трябваше да направи. По принцип прогнозите за бъдещето са рисковано нещо, само че надали страната ще е най-хубавият конкурентен търговец и надали ще печели доста от тази активност. Да, евентуално ще продава на ниска цена гориво на хората, само че няма да е на печалба'', уточни Трайков и призна, че му е мъчно да каже дали се крие нещо зад цялата тази концепция за държавните бензиностанции ", заключи Трайчо Трайков пред bTV.

Пълното създаване на компанията се чака до две години. Стартът ѝ обаче може да се случи в интервал от шест до девет месеца
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР