Бившият депутат от Атака и водещ на предаването В окото

...
Бившият депутат от Атака и водещ на предаването В окото
Коментари Харесай

Окончателно: Магдалена Ташева не е виновна за реч на омраза заради изрази като ислямистка сган

Бившият народен представител от " Атака " и водещ на предаването " В окото на бурята " Магдалена Ташева беше оневинена дефинитивно от Върховния административен съд (ВАС) по обвиняването в осъществена дискриминация, което повдигнаха посредством цивилен иск осем души от сирийски генезис, представлявани от Българския хелзинкски комитет (БХК). С това решение (№ 7863/12.06.2018) Върховен административен съд обезсилва решение на по-долната инстанция, което беше напълно друго и намираше виновност в дейностите на някогашния народен представител.
Според Върховен административен съд Ташева не е направила дискриминация по признаците " националност, етническа принадлежност, поданство, генезис, персонално и публично състояние и вяра ", както и не е направила дискриминация по признаците " националност, етническа принадлежност, поданство, генезис, вяра, персонално и публично състояние ".
Основната тъжба е, че посредством " Алфа ТВ " Ташева употребява език на ненавист и потерпевши са " всички сирийски бежанци, други бежанци, мюсюлмани, араби и изобщо чужденци в България ", като някогашният народен представител наскърбява с изявленията си въпросните хора. Един от употребяваните изрази е следният: " ... така наречените сирийски бежанци, които не са нищо друго с изключение на всеобщи убийци, освен това ислямисти ". Тез думи обаче били употребявани „ единствено до тези чужденци, които вследствие на събитията от 2013 година в Сирия напущат страната си и минават нелегално граници “.
Основният мотив на Ташева е, че апелът за отбрана от " проведено внасяне на милионно близкоизточно и африканско население на Стария континент като бежанци " не е дискриминация. Тя прибавя и, че " като народен представител има манталитета да бие паника за надвиснала заплаха, а като публицист може да употребява изрази, които са по-силни за да притегли вниманието на хората ". Освен това, съгласно Ташева обвиняващите я са извадили от подтекст съответни изрази, които е употребила в предаването си и с които защитавала позицията на " отрицателно отношение към нелегално преминаващи законната граница и нелегално пребиваващи на територията на страната ", поради което прави съмнение, че нямат статут на " бежанци " и навлизат във щета на националната ни сигурност. Друг от претекстовете ѝ е, че " Алфа ТВ " не е народен публичен снабдител на медийни услуги и няма обвързване да отразява разнообразни хрумвания и убеждения посредством плурализъм - по тази причина било възможно в нейния ефир да се показват отзиви, пристрастни към една политическа позиция.
Съдът показва и, че " речта на Ташева не е ориентирана към мюсюлманската общественост като цяло, а единствено към членове на групировки, които изповядват ислямистка идеология. Направена е разлика сред " ислям " и " ислямизъм ". Посочено е, че употребяваните изрази са " ислямистка паплач ", " ислямистки фронт ", " ислямистки бунтовници ", " коренно ислямско население ", " ислямски фундаментализъм ", " ислямисти ", " джихадисти ", " джихадистки арабски маси ", " Ал-Кайда-тези главорези ", " ССА дружно с всички тези терористични подразделения ". Т. е направила апел за образуване на национални манифестации, въстания против " нашествието на тази ислямистка паплач ", само че принадлежността към това течение е по политически симптом, а не по симптом вяра или религия.
Освен всичко друго, Върховен административен съд показва и, че Ташева не е направила дискриминация по признаци " националност ", " етническа принадлежност ", поданство ", " генезис ", " персонално и публично състояние ", " вяра " по отношение на БХК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР