Бившият британски финансов министър Риши Сунак спечели първия кръг от

...
Бившият британски финансов министър Риши Сунак спечели първия кръг от
Коментари Харесай

Сунак спечели първия тур на вота за лидер на британските консерватори

Бившият английски финансов министър Риши Сунак завоюва първия кръг от гласуването на депутатите за избор на идващия водач на консерваторите и министър-председател, заяви BBC.

Той получи 88 гласа.

След него се нареждат министърът на търговията Пени Мордаунт с 67 и  външният министър Лиз Тръс с 50 гласа.

Новият министър на финансите Надхим Захауи и някогашният здравен министър Джереми Хънт бяха отстранени от конкуренцията.

За тези, които към момента вземат участие в конкуренцията, предстои нов кръг в четвъртък.

Очаква се да останат двама претенденти до края на идната седмица и по-късно около 160 000 членове на торите да решат кой претендент желаят да стане следващия партиен водач и министър-председател.

Резултатът ще бъде разгласен на 5 септември.

Припомняме, че Сунак съобщи, че ще ръководи стопанската система като Маргарет Тачър, някогашният министър председател реакционер, в случай че стане идващият министър-председател на Обединеното кралство.

Сунак, чиято оставка предходната седмица спомогна за рухването на Борис Джонсън, оглави окончателния лист от осем претенденти, които желаят да станат идващия водач на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство.

Икономическият крах и свиването на разноските за живот в Обединеното кралство са огромни политически проблеми в конкуренцията за заместването на Джонсън.

Претендентите се нуждаеха от поддръжката на 20 депутати от торите, с цел да си обезпечат място в първия тур на гласуването в сряда. Високопоставеният народен представител от Консервативната партия Греъм Брейди удостовери имената на брифинг в Уестминстър.

В ден на разбърквания в Уестминстър високопоставеният претендент Грант Шапс се отдръпна и хвърли поддръжката си зад ранния любимец Сунак, който има най-публично заявената поддръжка от депутатите от торите. Бившият министър на опазването на здравето Саджид Джавид, който подаде оставка мигове преди Сунак предходната седмица, също се отдръпна, както и релативно незнайният Рехман Чищи.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател разгласи, че няма да се кандидатира, ход, обсъждан от мнозина като подтик за кандидатурата на външния министър Лиз Тръс да бъде желан претендент от тачъристкото крило на Консервативната партия с ниски налози.

Основният минус на Сунак е, че той увеличи данъчното задължение на Обединеното кралство до най-високото му равнище от 40-те години на предишния век като министър, с цел да заплати разноските от епохата на пандемията, връх, който провокира стеснение у доста консервативни депутати. В последните си месеци на поста преди да подаде оставка, Сунак се опълчи на апелите за понижаване на налозите от боязън да не подхрани инфлацията, която се предвижда да надвиши 11% в Обединеното кралство през октомври.

Но Сунак употребява началото на акцията си, с цел да отвърне на своите противници от торите, които съгласно него съчетават нереалистични данъчни обещания с обещания за разноски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР