Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят

...
Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят
Коментари Харесай

Продават автомобила си, но мъките не спират! Вижте какво е важно да следите…

Бившите притежатели на коли, които са ги продали, да ревизират процеса по прекачване на собствеността, прикани на брифинг в Министерство на външните работи през днешния ден вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след работна среща с омбудсмана Мая Манолова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-министъра на правораздаването Евгени Стоянов за случаите на формирани досъдебни производства в Гърция против български жители, които са трансферирали колите си, само че се водят притежатели към момента по документи, заяви БТВ.

Към нейния апел се причислиха и министър Радев, и заместник-министър Стоянов.

Захариева уточни, че въпросът е подложен на допустимо най-високо равнище. Срещаме схващане от страна на гръцката изпълнителна власт, уповавам се да получим такова и от тяхната самостоятелна правосъдна система и прокуратура, означи вицепремиерът.

Тя изясни, че се е срещнала с гръцкия външен министър, също така са поискани консулски съвещания сред двете страни, в които ще вземат участие и представители на Министерство на вътрешните работи, и на правосъдното министерство, и на омбудсмана.

Мисля, че тези съвещания ще подкрепят и двете страни в процеса на определяне на същинския причинител на тези тежки закононарушения, разяснява външният министър.

Захариева напомни, че по гръцкото законодателство наказателна отговорност за осъществяване на закононарушение носи и лидерът на МПС, и притежателят.

Тя прикани българските жители в такива случаи да показват предпочитание гръцките управляващи да се свързват с нашите консулски чиновници.

На днешната среща е било разисквано и основаването на работна група с присъединяване на представителите на институциите, с цел да се огледа законодателството ни във връзка с уговорката на новия притежател да извърши смяна в регистрацията и талона. Захариева моли българските жители, които пътуват до Гърция, да обръщат внимание на условията там при влизане в страната, още повече когато стартира туристическият сезон.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че десетки български жители са застрашени от съществени присъди в Гърция – отнемане от независимост и санкции в размер на стотици хиляди евро. Според нея повода е "дупка " в българското законодателство, която отчасти е запълнена със законовите промени, влезнали в действие от 1 януари тази година.

Според нея са нужни спомагателни промени в българското законодателство, които да задължат всички, които купуват коли, в къси периоди да ги пререгистрират, да има ясни задължения да сменят талона на автомобила и това да е скрепено с "драконовски наказания ".

Предприемат се и ограничения от Министерство на външните работи да се сложи ясно въпросът, означи Манолова. Тя заявява, че в случай че все пак няма развиване по тези случаи, като омбудсман е подготвена да сезира съответните европейски институции.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев напомни, че е приказвал с гръцкия си сътрудник и означи, че страната се пробва да обясни всичко, което не е ясно. Той уточни, че от 1 януари са влезнали в действие промени в Закона за придвижване по пътищата, съгласно които откакто новият притежател отиде при нотариуса, автоматизирано документите идва в КАТ, като срокът е един месец, а по-късно има санкции за закъснението.

Тоест, тези ограничения към този момент са взети, посочи Радев.

Заместник-министърът на правораздаването Евгени Стоянов съобщи, че Министерство на правосъдието има подготвеност да взе участие в консулските съвещания, както и в работната група, която да направи разбор и вероятно следващи промени в българското законодателство.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР