Бивши служители на полицията в САЩ са изправени пред федерални обвинения за смъртта на Тайр Никълс

...
Петима бивши полицаи в Съединените щати са обвинени в федерални
Коментари Харесай

Петима бивши полицаи в Съединените щати са обвинени в федерални нарушения на гражданските права при смъртта на Тайр Никълс, тъй като те продължават да се борят с втора степен обвинения в убийство в държавните съдилища.

Тадариус Бийн, Дезмънд Милс, Деметриус Хейли, Емит Мартин и Джъстин Смит бяха обвинени във вторник в американския окръжен съд в Мемфис, Тенеси.

Обвинителният акт в четири пункта обвинява всеки от тях в лишаване от права под знака на закона чрез прекомерна сила, ненамеса и умишлено безразличие. Те също са обвинени в заговор за манипулиране на свидетели и възпрепятстване на правосъдието чрез манипулиране на свидетели.

Новите обвинения идват девет месеца след като полицейските служители насилствено биха Никълс по време на спирка на 7 януари близо до дома му в Мемфис. Никълс почина в болница три дни по-късно и петимата полицаи се пледираха за невинни по обвинения в убийство втора степен и други предполагаеми престъпления във връзка със случая. Петимата полицаи, обвинени в случая, са черни, като Никълс.


Блейк Балин, адвокат, представляващ Милс по щатските наказателни обвинения, каза, че федералното обвинение „не е неочаквано“ и че Милс ще се защитава от федералните обвинения, както прави в щатския съд.

Уилям Маси, адвокатът на Мартин, също каза, че федералните обвинения са очаквани. „Те не са изненада“, каза той в текстово съобщение.

Нямаше незабавен отговор от адвокатите на другите обвиняеми по делото.

Уловен на полицейски видеозапис, побоят над 29-годишния Никълс е един от поредица от насилствени сблъсъци между полиция и чернокожи, които предизвикаха протести и подновиха дебата за полицейската бруталност и реформата в САЩ.

Министерството на правосъдието обяви разследване през юли на това как служители на полицейското управление в Мемфис използват сила и извършват арести, едно от няколкото разследвания на „модели и практики“, предприети в други градове на САЩ.

През март Министерството на правосъдието заяви, че провежда отделен преглед относно използването на сила, стратегиите за деескалация и специализираните звена в полицейското управление на Мемфис.

Майката на Никълс съди града и началника на полицията за смъртта на сина си.

Петимата полицаи са били част от екип за борба с престъпността, известен като Scorpion. Видео показва, че те удрят Никълс, ритат го и го удрят с палка, докато той крещи за майка си. Властите разпуснаха подразделението Scorpion след смъртта на Никълс, въпреки че членовете на отряда бяха преместени в други отбори.


Градският съвет на Мемфис впоследствие прие наредба, която забранява така наречените претекстови спирания на трафика, практика, при която служителите използват дребни нарушения, като счупена задна светлина, за да спрат и да разследват шофьорите за по-сериозни престъпления.

Но някои активисти се оплакаха, че наредбата не се прилага последователно.

На друго място миналата година беше заведено федерално дело за граждански права срещу четирима полицаи в Луисвил, Кентъки, заради акция с наркотици, довела до смъртта на Бреона Тейлър, чернокожа жена, чиято фатална стрелба помогна за разпалването на протести за расова справедливост през 2020 г.

В Минеаполис бивши полицаи бяха осъдени за нарушаване на гражданските права на Джордж Флойд, чиято смърт предизвика тези протести. Бившият полицай Дерек Шовин беше осъден на 21 години, след като прикова Флойд към тротоара за повече от девет минути, докато чернокожият мъж се молеше: „Не мога да дишам.“

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР