бивши министър на МОСВ в служебното правителство на Марин Райков

...
бивши министър на МОСВ в служебното правителство на Марин Райков
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Войната тласна развитието на ВЕИ-е с 30%

някогашни министър на Министерство на околната среда и водите в служебното държавно управление на Марин Райков  Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май. Преди това е бил зам.-министър на същото ведомство, също публицист и публицист.



Често ме питат: Войната в Украйна не забави ли Зелената договорка? Не, в противен случай, форсира я. И в Европа, и по света. Излязоха и формалните данни на Международната енергийна организация (IEA), които поправят миналогодишната си прогноза за ВЕИ и я усилват с 30% (!) за идващите 5 години. Тоест, може да кажем, че войната тласна развиването на ВЕИ-е с 30%. Тази нова прогноза най-вероятно още веднъж ще се поправя нагоре. С едно изречение - войната в Украйна даде мощен световен подтик на възобновимата сила.

Разбира се, има ред други фактори - високите цени на стандартната сила директно след Ковид, развиване на технологиите, усвояването им, развиването на индустриални мощности, спад на цените. С две думи - софтуерна промяна. С други две - енергийна гражданска война.

Очевиден първенец е слънчевата сила, следвана от вятърната. Атомната се свива малко (жалко, само че факт), газът пада малко повече, въглищата най-вече.

Тази обстановка още един път демонстрира какъв брой е рискова българската позиция на стиснати очи пред енергийната действителност, въглищният дебелоглав и към момента вярата в газа. Българската политика е надълбоко погрешно основана на алтернатива “да затваряме или не ”. Тя би трябвало да се основава на алтернативата “да изместваме или не ”. Наглед дребна работа, само че неналичието на информация и експертна ангажираност, както и крайният енергиен популизъм ще ни коства доста милиарди, спрямо които €600 милиарда за ненужни нуклеарни реактори ще ни се сторят като джобни пари.

Скъпи медии, отделете малко от скъпото си време от заниманията си с държавните дразги и задълбайте в този проблем.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР