Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши

...
Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши
Коментари Харесай

Поредица събития в МУ-Варна ще отбележат 135 г. от създаването на Варненско медицинско дружество

Бивши и сегашни студенти от
МУ " Проф.д-р Параскев Стоянов ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.През 2018 година с поредност от събития Медицински университет - Варна ще означи 135 години от основаването на Варненското здравно сдружение. Убеждението на управлението на МУ-Варна е, че делото и заслугите на неговите членове би трябвало да се помнят, разпространяват и да оставят отпечатък в университетския живот на университета и в културния живот на Варна през 2018 година. Това заяви на по време на конференция през днешния ден проф. доктор Златислав Стоянов, зам. декан на факултета по медицина, на която участваха още деканът на Факултета по публично опазване на здравето доцент Емануела Мутафова и доцент доктор Димитър Ставрев.
Специално образувана работна група към този момент работи по най-комплексното досега изследване на исторически архиви и научни изявления, свързани с активността на Варненското здравно сдружение и приносите на неговите членове. На тази база в края на годината на научните среди и необятната общност ще бъде показана книга за Варненското здравно сдружение.

За отбелязване на годишнината на Варненското здравно сдружение Музеят по история на медицината ще обособи в непрекъснатата си експозиция зона с експонати и документи. Библиотеката на МУ-Варна ще покаже дарения от остарели книги и паметни фотоматериали.

Други събития, които ще отбележат годишнината са планувани през разнообразни месеци от годината. През април ще се организира теоретичен конгрес "Детското здраве в България - исторически взор ", проведен от Факултета по публично опазване на здравето (ФОЗ) и Българското сдружение по история на медицината (БДИМ). През месец май с начинания ще бъде маркиран Европейският ден на морето (20 май), а през октомври е очакван пленарен отчет в научна конференция на Секция " Медицина и дентална медицина " към Съюза на учените - Варна.

Студентите и специализантите от МУ-Варна ще се срещнат с годишнината в своите лекционни курсове от свободно избираемата дисциплинираност " История на медицината ", и в специфичната тематична графа от курса за следдипломно образование по " История на медицината ". Финалът на юбилейните празнувания ще бъде Заключителната научна конференция на БДИМ, която ще се състои в навечерието на учредителната дата на Варненското здравно сдружение - 10 декември.

Отчитайки приносите на доктор Ангел Пюскюлиев освен като основател и активист на сдружението, само че и като кмет на Варна, ще бъде учредена премия на негово име, която ще се връчва на промоцията на ФОЗ.

ВМД е учредено през 1883 година То е второто сходно в страната. Издава печатен орган " Медицинско списание ", който изиграва значима роля за развиване на здравната просвета на варненци в ранния следосвобожденски интервал. Сред най-изявените членове на организацията са доктор Анастасия Головина, Борис Окс, доктор Йонас Басановичус и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР