Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

Лидерът на КНСБ във Варна: 1 млн. българи трябва да подобрят дигиталната си грамотност, за да запазят работата си

 Бивши и сегашни студенти от
Икономически университет:виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Според еврокомисията работещите в България са на последно място по дигитални умения. Това съобщи във Варна президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България Пламен Димитров, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Той гостува в морската столица във връзка поредна лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK в Икономическия университет на Варна.

" В пет града към този момент са направили тези мастер класове. Това, което виждаме и считаме, че е потребно от разговорите със студентите и преподавателите е едно увеличаващо се искане за повече познания и повече регулации. Когато приказваме за образованието би трябвало да говорими  за пазара на труда, за действителния бизнес, за съответните предприятия, за това по какъв начин в промишлеността и услугите прониква сега дигиталната революция като цяло и до каква степен това и по какъв начин трансформира условията към сегашните работещи.

3 500 000 души са заетите все още в България и към тях са отправени големи провокации. Според еврокомисията сме на последно място по дигитални умения и това за нас е най-спешния въпрос. Затова ще се изисква в над 30% от работещите да има сериозна смяна в техните базови умения, с цел да могат да запазят работното си място в идващите няколко години. Говорим за близо 1 млн. души работещи, които би трябвало да получат час по-скоро съответни умения, с цел да могат да запазят работното си място.

Тук от Варна потегли концепцията за основаването на национална стратегия за цифрови базови умения на работещите. Тогава с бизнеса преценихме, че към 1 млрд.евро ще са нужни като инвестиция. Вече има първи стъпки на единодушие. В новия програмен интервал Министерство на труда съобщи, че ще заложи 500 млн.лв. в новата оперативна стратегия " Човешки запаси " особено за цифрови умения. Това е добра първа стъпка. На европейско равнище цифровите фондове стават от ден на ден като благоприятни условия. Не стартираме ли от някъде, изоставаме с всеки минал ден ", сподели синдикалният водач.

Какво още разяснява Пламен Димитров вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР