Бившето летище Ататюрк в Истанбул отвори врати за посетители като

...
Бившето летище Ататюрк в Истанбул отвори врати за посетители като
Коментари Харесай

Бившето летище Ататюрк в Истанбул се превърна в най-големия обществен парк

Бившето летище Ататюрк в Истанбул отвори порти за гости като най-големия публичен парк в страната, заяви Дейли сабах.

Новият парк, построен на територията на тогавашното интернационално летище, се простира на повърхност от към два кв. км. Изграждането му стартира през май 2022 година и към този момент е приключено на 95 %, съобщи министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум, съобщи travelnews.bg.

Паркът предлага работилници за нулеви боклуци, детски площадки, библиотеки, концертни зали, места за фамилни занимания и други
Teztour

В градския парк се намира и зона, представяща завладяването на Константинопол, състояща се от над 145 000 дървета, в това число 350-годишни маслинови дървета и 50-60-годишни липи и чинари.

Бившето летище, превърнато в градски парк, разполага с 2,5-километров неестествен поток, тераси за наблюдаване, места за пикник и отмора, както и велосипедни и пешеходни алеи.

Градският парк ще бъде наличен от девет входни точки. В него са основани и оранжерии, където жителите ще могат да се възползват от биологичните артикули, отгледани в парка.

Министерството на околната среда, градоустройството и климатичните промени е разкрило до момента 15 национални парка в Истанбул, а построяването на още 27 национални парка продължава. В цялата страна е в ход основаването на 314 публични градини, като министерството се слага за цел до 2028 година да реализира 200 кв. км зелени площи.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР