Бившата атомна електроцентрала в Чернобил, която стана през 1986 г.

...
Бившата атомна електроцентрала в Чернобил, която стана през 1986 г.
Коментари Харесай

Служител на АЕЦ Чернобил: Налагаше се да крада гориво от руснаците, за да предотвратя ядрена авария

Бившата атомна електроцентрала в Чернобил, която стана през 1986 година сцена на най-тежката нуклеарна повреда в историята, бе завладяна от съветските въоръжени сили през първия ден от нашествието в Украйна. Сега тя още веднъж е под украински надзор. Йогита Лимайе от BBC е измежду първите публицисти, получили опция да посетят АЕЦ " Чернобил " след изтеглянето на съветските сили.

По време на нашествието, към 170-те украински охранители на АЕЦ " Чернобил " бяха арестувани в подземната част на комплекса. След това съветски бойци претърсили пространствата за оръжия и експлозиви.

На инженерите, чиновниците по контрола и другия механически личен състав им било разрешено да продължат да работят. През идващите два дни в АЕЦ " Чернобил " пристигнали екипи на съветската държавна организация за атомна сила Росатом.

Служителите на някогашната централа поискали да запазят надзор върху нейната поддръжка. АЕЦ " Чернобил " не работи, само че на място се съхраняват радиоактивни боклуци. След повредата през 1986 година са били изхарчени милиарди долари за разчистване на обекта и попречване на по-нататъшно радиоактивно замърсяване.

" Руснаците желаеха да схванат по какъв начин е стопанисван обектът. Те желаеха информация за всички процедури, документи и интервенции. Бях изплашен, тъй като разпитите бяха непрекъснати, а от време на време - и с принуждение ", описа пред BBC Олександър Лобада, който дава отговор за радиационната сигурност.

Когато руснаците установявали, че някое от контролните пространства е заключено, и не откривали ключа, те прониквали вътре, като изрязвали частта от вратата, където е ключалката.

" Постоянно трябваше да преговаряме с тях и да се стараем да не ги обидим, с цел да разрешат да личния състав на стопанисва обекта ", описа инженер Валерий Семьонов.

Когато електроснабдяването на някогашната атомна централа бе прекратено за три дни, Валерий положил неимоверни старания да откри гориво, с цел да продължи генераторът да работи. Той довери, че даже откраднал гориво от руснаците.

" Ако бяхме останали без ток, можеше да стане злополука ", изясни Олександър. Щеше да има заплаха " да бъде изтърван радиоактивен материал. Можете добре да си визиите в какъв мащаб. Бях изплашен не за моя живот. Бях изплашен какво може да се случи, в случай че не съм там да следя централата. Уплашен бях, че ще настане покруса за човечеството ", довери той.

Районът зад АЕЦ " Чернобил ", прочут като Червената гора, е едно от най-радиоактивните места на Земята. Направени от дронове фотоси, публикувани от украинската войска, демонстрират по какъв начин съветски бойци копаят там окопи и даже стоят в тях. Това е доказателство какъв брой малко са знаели съветските бойци за радиационната сигурност, отбелязва английската медия.

Според украинската държавна нуклеарна организация Енергоатом те са били изложени на " обилни дози " радиация. Руските бойци натрупали чували с пясък пред саркофага, покриващ авариралия нуклеарен реактор, с цел да се пазят при нахлуване. Валерий приказва присмехулно за това: съгласно него украинската войска не би си и помислила да стреля по нуклеарен реактор.

Служители на АЕЦ " Чернобил " описаха, че когато се изтегляли, съветските бойци откраднали каквото можели да носят и отвели със себе си арестуваните охранители, които са от Националната армия на Украйна.

" Успяхме да запазим обекта в сигурност ", горделив е Валерий. Той обаче се тормози за ориста на 169-те украински охранители, отведени от съветските сили.

Няма удостоверение къде са държани тези бойци от Националната армия на Украйна. Служителите на АЕЦ " Чернобил " обаче считат, че те са отведени в Русия.

Предишният украински президент Петро Порошенко посети някогашната централа, като достави на личния състав храна и други нужни неща.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР