Бивша медицинска сестра във варненска ясла осъди прокуратурата за претърпени

...
Бивша медицинска сестра във варненска ясла осъди прокуратурата за претърпени
Коментари Харесай

Сестра в ясла, обвинена за изтезание на дете, осъди прокуратурата

Бивша здравна сестра във варненска ясла осъди прокуратурата за претърпени неимуществени вреди от нелегално обвинение в осъществяване на закононарушение, за което е била оправдана.

Ищцата с букви Т. С. била упрекната за това, че на 25 ноември 2016 година в детска градина „ Морска звездица " във Варна изтезавала (чрез причиняване на физическа болежка, крясъци, закани и обиди) малолетно лице на 2 години, чието образование й е било предоставено в качеството й на здравна сестра в яслена група на ОДЗ. Дни по-късно, на 29 ноември, е била освободена от работа с съображение добито право на пенсия.

По случая било формирано досъдебно произвеждане в средата на декември 2016 година Назначени били спомагателни разпити, изисквани били документи и извършена съдебно-медицинска експертиза. На 3 октомври 2017 година на Т. С. й е било повдигнато обвиняването.

С решение на Районния съд във Варна от 15 януари 2018 година Т. С. е приета за невиновна и оправдана по повдигнатото обвиняване, като решението е влезнало в законна мощ на 30 март същата година.

След това някогашната служителка в детска ясла завела гражданско дело против Прокуратурата на Република България с иск 15 000 лв. за претърпени неимуществени вреди. За тези няколко месеца, в които е била с повдигнато обвиняване, Т. С. твърди, че медийните изявления след случая в яслата са й основали извънредно отрицателен облик пред обществото. От тези дейности е претъпяла премеждия, свързани с прочувствения й живот, като непрестанен стрес и боязън от несправедлива неоправдателна присъда, а нейни близки, другари и познати се отдръпнали от нея. По време на наказателното гонене против нея е била принудена да понася ограничавания, произлизащи от качеството й на обвинена и подсъдима, като явяване пред проверяващите органи и на правосъдни съвещания. Започнала да страда от бодърствуване, което е наложило да стартира да посещава специализиране лечебни заведения, при което й е сложена диагноза умерено тежък депресивен интервал.

С решение на Районния съд във Варна Прокуратурата е наказана да заплати на ищцата 1500 лв.. Взето е поради откритото стресово разстройство, както и относително късият период, през който ищцата е била с повдигнато обвиняване и мярка за неотклонение " подписка ". Размерът на присъденото обезщетение се обуславя и от събитието, че по делото липсват доказателства посоченото разстройство да постанова в допълнение медикаментозно лекуване, а вещото лице е дало прекомерно неразбираема прогноза за развиването на болестта. В претекстовете на съда за това решение се отбелязва още, че липсват доказателства делото да е повлияло на професионалната реализация на ищцата, като изказванията й, че е била освободена от работа заради започнатото наказателно произвеждане, не са подкрепени с доказателства. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР