Бивш високопоставен служител на ФБР се признава за виновен във връзка със схема, работеща за санкциониран руски олигарх

...
Бившият ръководител на контраразузнаването на полевия офис на ФБР в
Коментари Харесай

Бившият ръководител на контраразузнаването на полевия офис на ФБР в Ню Йорк се призна за виновен във вторник по едно обвинение за заговор във връзка със схема, работеща за санкциониран руски олигарх през 2021 г.

Чарлз Макгонигал, 22-годишен ветеран от ФБР, който се пенсионира през 2018 г., се призна за виновен във федералния съд по едно обвинение за заговор за нарушаване на Закона за международните извънредни икономически правомощия (IEEPA) и пране на пари, според споразумение за признаване на вината, сключено с прокурори от Прокуратурата на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

Изпадналият в немилост бивш високопоставен служител на ФБР беше арестуван на международното летище "Джон Ф. Кенеди" през януари и обвинен в две отделни обвинения в Ню Йорк и Вашингтон, окръг Колумбия, за предполагаема работа със санкционирания руски олигарх Олег Дерипаска и укриване на стотици хиляди долари, които е получил от бивш служител на албанска разузнавателна агенция, докато е бил висш служител в бюрото. Адвокатът на Макгонигал Сет ДюШарм наскоро посочи на федерален съдия във Вашингтон, че може да разрешат случая, свързан с Албания, до края на месеца.

В съда във вторник Макгонигал отговори на поредица от въпроси относно незаконната схема за Дерипаска и неговата умствена компетентност, преди окръжният съдия Дженифър Риърдън да приеме признанието му за виновен.

„Умът е чист“, каза той на съдията, като каза, че се чувства „страхотно“.

В съда 55-годишният Макгонигал каза, че „дълбоко се разкайва“ за действията си.

„Явям се пред вас в този съд, за да поема пълна отговорност, тъй като действията ми никога не са имали за цел да наранят Съединените щати, ФБР и моето семейство и приятели“, каза той, понякога изглеждайки емоционален.

„Съгласих се с друга страна да събирам унизителна информация от отворен код за руски олигарх на име Владимир Потанин, който беше бизнес конкурент на Олег Дерипаска“, каза той. „Знаех, че Дерипаска е бил включен в списък със санкции от правителството на САЩ. Разбрах, че информацията, която събрах, в крайна сметка ще бъде използвана, за да се опитам да вкарам Потанин в списъка със санкции на САЩ.

„Разбрах, че работата, която изпълнявах, ще донесе известна полза на Дерипаска и съгласно законите на САЩ не трябваше да предоставям никакви услуги на Дерипаска, дори косвено“, продължи той.

Сега Макгонигъл може да получи максимален срок от пет години затвор по едно обвинение, по което се призна за виновен във вторник, каза Риърдън в съда.

Присъдата му трябва да бъде произнесена на 14 декември.

Неговите адвокати посочиха, че ще поискат от съдията да разгледа класифицирана информация за работата на Макгонигъл за правителството на САЩ, преди да наложи присъдата му.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР